Nyheter

Ensamkommande i asylprocess kvar i kommunen

Nyheter När Migrationsverket stänger Götaström var framtiden oviss för några av de boende där

Arkivbild

Tidigare i våras beslutade Migrationsverket att stänga sitt boende på Götaström vilket kunde påverka några boendes möjlighet att slutföra sin skolgång. Det handlar om fem stycken som kom till Sverige som ensamkommande barn men som nu fyllt 18 år och går i gymnasiet. Inledningsvis placerades de i ett så kallat HVB-hem för att sedan flyttas till Götaström. Eftersom Götaström stängs den 31 maj handlar det om att kommunen övertar ansvaret för boendet under tre veckor till skolan slutar.

Så långt var alla överens, men sedan vidtog en diskussion om att kommunen ska erbjuda dem plats även framöver under aslyprocessen. Med hänvisning till att det finns statligt stöd till kommunerna för att erbjuda fortsatt boende under asylprocessen föreslogs  att kommunen ska erbjuda detta. Det var Maritha Bengtsson (KD) som la förslaget. I au var oppositionen splittrad i frågan då en ledamot avstod. I kommunstyrelsen vidhöll Maritha sitt förslag och fick stöd av oppositionen samt av av en moderat och miljöpartiet.

Majoritetens företrädare hävdade att när de slutfört sina studier är de att betrakta som vuxna då har fyllt 18 år, och är natuligtvis välkomna att bo kvar i kommunen.

De menade också att Internationella Vänner som har kommunalt stöd och som gör ett mycket bra jobb skulle kunna stödja de fem asylsökande om de väljer att stanna kvar i kommunen.

Oppositionens förslag vann gehör vilket innebär att de fem, som är i asylprocess, erbjuds fortsatt boende i Vaggeryds kommun. Beslutet fattades med åtta röster på oppositionens förslag och fem röster på majoritetens förslag.

Taggar

Dela


1 reaktion på Ensamkommande i asylprocess kvar i kommunen

Tack för att det finns lite empati och mänskliga rättigheter bland våra kommunpolitiker.
Integration innebär att vi ger de ensamkommande viss trygghet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *