Nyheter

Ensamkommande får stanna – jävsituation var aktuell vid mötet

Nyheter Det blev 7–6 för att ensamkommande barn som fyller 18 år ska få bo kvar i kommunen fram till 1 juli nästa år. Det ifrågasattes även om det var jäv för en av ledamöterna.

Det var socialnämnden som behandlade frågan i dag och S och V fick stöd av två alliansen: Kristin Stark (MP) och Gunilla Otterberg (M). SD-ledamoten röstade på alliansens avslagsyrkande.

Vid oktobersammanträdet beslöt socialnämnden om överflyttningar av 18-åriga ensamkommande flyktingar till Migrationsverkets vuxenboende. Beslutet formulerades som att ”ensamkommande unga som fyller 18 år innan beslut har fattats i ärendet om uppehållstillstånd kommer i normalfallet att betraktas som vuxna och ska därmed hänvisas till anläggningsboende i Migrationsverkets regi, alternativt eget boende”.

Nu revs detta beslut upp, bland annat efter skrivelse från personal på Fenix som vädjade om att ensamkommande barn som fyller 18 år ska få bo kvar i kommunen fram till 1 juli nästa år.
Dagen efter skrev en grupp ensamkommande barn från IMS-programmet på Fenix Kunskapscentrum med en vädjan om att varje individ bedöms individuellt.

När socialnämndens arbetsutskott sammanträdde den 1 december antogs ett förslag av vice ordförande Peter Fransson (S) om att socialnämnden upphäver sitt oktoberbeslut i avvaktan på nya riktlinjer från Migrationsverket som träder i kraft 1 juli nästa år.

Peters förslag vann också gehör i socialnämnden, om än med knapp majoritet.
– Så länge det finns tolkningsmöjlighet tycker vi man att man ska säga ja, inflikar Peter Fransson.

– Jag anser att vi måste följa rekommendationerna från socialstyrelsen, inte ha andra normer, påpekar nämndens ordförande Anki Löfstedt.

Socialchefen Lotta Damberg säger att det inte blir några extra kostnader för kommunen med anledning av nämndens beslut.

Vid mötet fanns det de som menade att det kunde föreligga jäv att Erica Gunnarsson-Kibowa (V) röstade då hon var en av dem som hade undertecknat en skrivelse till socialnämnden.  Det ansågs dock inte föreligga något jävförhållande.

Om Erica inte fått rösta hade i stället hennes partikamrat Lennart Karlsson gjort det men han hade i så fall röstat nej och därmed hade förslaget från S fallit med 6–7.
– Ja, det hade jag gjort, säger Lennart till vår tidning.

Inlagt 15 december 18.29 – uppdateras 19 december 23.47

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *