Nyheter

Ensamkommande splittrar partierna

Nyheter Internationella vänner skickade in en skrivelse till kommunen om ensamkommande ungdomar ska få bo kvar i kommunen även att de fyllt 18 år. Nu har kommunstyrelsen arbetsutskott haft uppe ärendet igen och det fick avslutas med votering och en nedlagd röst.

Arkivfoto. Götaströms HVB-hem har återigen varit som ärende för kommunstyrelsens arbetsutskott

I december togs beslut att kommunen ska ta ansvar för de ensamkommande som fyllt 18 år som fortfarande är i asylprocessen. I januari skickade Internationella vänner in en skrivelse till kommunen om att de fem ungdomar som flyttade till Götaström, när Berget lades ned, ska ingå i detta beslut. Migrationsverket informerade för ungefär en månad sedan att Götaström HVB-hem ska läggas ner i slutet av maj.

– Vi var eniga om i arbetsutskottet att det här är en märklig hantering. Migrationsverket stänger ner boende två veckor innan skolan slutar. Att man ställer ungdomarna på ”bar backe” och inte får gå klart sin pågående skolgång är mycket konstigt. Nu har vi beslutat att kommunen går in och betalar boende och mat för dessa ungdomar så att skolgången kan göras klart. Summan hamnar på 58 000 kronor för mat och husrum så att dessa 13 ungdomar, som bor på Götaström, kan gå klart skolan, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Det vi är oeniga om är att skrivelsen handlar bara om de fem som flyttade från Berget i Skillingaryd till Götaström och inte de åtta ungdomarna som redan finns på Götaström. Kent Williamsson (S) och Maritha Bengtsson (KD) tyckte att de här fem ungdomarna hade större anknytning till orten och biföll skrivelsen. Ulf Abrahamsson (C) och jag yrkade på avslag på framställan då vi vill att alla ungdomar ska behandlas lika. Dessa är, trots allt, under Migrationsverkets ansvar. Annelie Borgström (S) avstod från voteringen och därmed blev min, ordföranderösten, den röst som avgjorde ärendet i arbetsutskottet. I maj månad har vi kommunstyrelsen och ser vi redan nu oenighet i partierna kan detta bli en omöjlig fråga som nu delar partierna. Jag tycker det känns jobbigt, men vi har inte resurser att ta hand om alla tretton ungdomar, avslutar Gert Jonsson (M).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *