Nyheter

Erik Dreier lämnar Vaggeryd

Nyheter I fem år har han varit kyrkoherde i Byarums pastorat men nu går Erik vidare

Erik Dreier

Trots att Erik Dreier trivs väldigt bra i sin nuvarande roll var nyfikenheten för stor när det annonserades ut en tjänst i Jönköpings pastorat om att arbeta mera som församlingspräst, bland annat med ungdomar. Lockelsen var stor och Erik skickade in en ansökan och blev sedermera den utvalde att arbeta i Kristine församling i Jönköping.

Varför detta och varför just nu?

– Livet är inte förutsägbart, säger Erik och menar att man måste vara öppen för förändringar i sitt liv. Trots att han trivs väldigt bra i Byarums pastorat så ligger Kristine församling närmare geografiskt och kommer att spara pendlartid. Tid som han istället kan ägna åt sin familj.

Vad innebär det nya jobbet?

– Ja, det är ju fortfarande arbete inom svenska kyrkan, enligt Erik men det blir mindre inriktat mot administration, då han nu blir arbetsledare i ett arbetslag som ägnar sig åt den verksamma vardagsveckans alla aktiviteter och samlingar – det är den stora skillnaden, säger Erik och menar att det blir en stor, men spännande och rolig omställning för honom i den nya tjänsten som komminister i Jönköping.

Vaggeryds kyrka

Erik Dreier är uppvuxen i Taberg och närde en önskan om att bli ingenjör men i samband med militärtjänstgöringen kom tankarna alltmer på att söka sig till prästyrket och i början på 1990-talet inleddes studierna som ledde till prästvigning 1999 och senare vidareutbildning till kyrkoherde.

Erik är inne på sitt 21 år inom svenska kyrkan och karriären inleddes inom Växjö stift där han var präst för döva vilket innebar många mil på de småländska vägarna.

Hur fungerar det med en högmässa för döva?

– Det är ungefär som för hörande, menar Erik och tillägger att det naturligtvis är teckenspråk som gäller. Erik har lärt sig teckenspråk och kunde alltså förmedla Guds ord även till de icke-hörande och han menar att skillnaden inte märks när man väl är inne i högmässan. Då är det fokus på högmässans olika delar som vilken söndag som helst.

Men hur är det med psalmsången på teckenspråk?

– Det fungerar utmärkt, enligt Erik och talar om att man kan förmedla känslor även med teckenspråk. När han jämför med teckentolkningarna på Melodifestivalen får man ge honom rätt för där förmedlas schlagerkänsla på teckenspråk som säkerligen är medryckande.

Att vara präst för döva handlar om att vara kommunikativ och att säkerställa att budskapet går fram och att vara lyhörd för församlingen och vara angelägen om att göra sig förstådd. Alla ska vara välkomna till kyrkan och kunna ta till sig budskapet utifrån sin egen situation och förmåga menar Erik Dreier.

Efter arbetet som präst för döva blev det 6 år i Ekhagens kyrka innan det blev Byarum, ett jobb som varit i fem år när det avslutas till sommaren. Men Byarum var inte helt okänd mark när Erik blev kyrkoherde där för i början på 2000-talet hade han ett vikariat i pastoratet.

Arkivbild

Interiör

Hur summerar du dina fem år i Byarums pastorat?

– Det har varit fantastiska år med goda medarbetare och engagerade förtroendevalda, berättar Erik och fortsätter med att betona den goda relationen med församlingsmedlemmarna och kyrkobesökarna.

Att vara kyrkoherde är ett ansvarsfullt arbete då det inte enbart handlar om religion/teologi, du ska också vara chef och arbetsledare.

Det handlar om att bygga ett lag där lojalitet, samarbete och ansvar är bärande ord. Dessutom finns det ett stort ekonomiskt ansvar, särskilt med tanke på de kulturbyggnader och kulturmiljöer som svenska kyrkan har att förvalta och utveckla.

När Erik Dreier började i Byarums pastorat så var kyrkan i Svenarum precis återinvigd efter renoveringen. Men han fick i alla fall vara med om en kyrkorenovering eftersom kyrkan i Byarum renoverades nyligen och där Erik fick vara med om återinvigningen som skedde i närvaro av biskop Fredrik Modéus. Utöver det har Erik Dreier fått vara med om restaureringen av orgeln i Svenarums kyrka.

Om du summerar dina fem år i Byarums pastorat, vilka tre saker vill du nämna?

– Ja, det är ju svårt för det har hänt så mycket under åren, säger Erik men väljer till slut att nämna

• Arbetslaget, det goda gruppbygget

• Invigningen av Byarums kyrka

• Generositet, som människor visar, som gör det lätt och viktigt att vara den goda grannen både inom kyrkan, mellan kyrkorna och samspelet med samhället i övrigt.

I sitt tack till pastoratet skriver Erik bland annat ”att Svenska kyrkan i vår lilla stad med omnejd ska kunna vara en fungerande och relevant kyrka. Det sker i det vi gör i form av verksamhet, som är en bredd palett och det sker i pilgrimsvandring som idé för verksamheten – det vi gör speglar också att vi ”på Guds jord få vandra och äga himlens frid” (som slutstrofen i Sv Ps 197 så fint uttrycker det). Trots mycket nytt i det kommande och med nyhetens behag kommer jag ändå sakna mycket och många. Därför vill jag till sist uttrycka ett varmaste tack för fem mycket fina år.”

Avtackningen kommer att ske i Byarums kyrka söndagen 16 juni.

Byarums kyrka

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *