Nyheter

Erlandsson (S): ”Skollokaler i dåligt skick har varit det svåraste”

Nyheter Vi har ställt tre frågor till de politiska nämndernas ordförande och vice nämndpolitiker, som tillhör oppositionen. I en artikelserie berättar vi om nämndernas ansvarsområden och arbetet under den pågående mandatperioden. Idag möter vi barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Helena Erlandsson (S)

Arkivfoto från invigningen av Hoks skola

Barn- och utbildningsnämnden är huvudman och har myndighetsansvar för barn- och skolbarnsomsorg, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola samt de olika former av vuxenutbildning som kommunen bedriver.

I nämndens uppdrag ingår ansvaret för att kvaliteten hålls gällande arbetsmiljön, personalens kompetens, lokaler och resurser för verksamheten samt resultatet av verksamheten.

Förskola bedrivs vid 19 enheter. Fritidshem finns vid elva skolenheter. Utöver kommunens egna verksamheter finn också fyra fristående förskolor. Fritidshem finns vid den fristående Tofthagaskolan.

Grundskolan omfattar elva enheter varav två, Fågelforsskolan och Hjortsjöskolan omfattar alla årskurser (F–9). Grundsärskolan finns vi Fågelforsskolan samt individintegrerade elever vid andra enheter.

Fenix Kultur- och Kunskapscentrum är navet för de frivilliga skolformerna för ungdom och vuxna. Där bedrivs idag gymnasieutbildning gymnasiesärskola samt svenska för invandrare (SFI), kommunal vuxenutbildning och lärvux. Utöver detta finns inom ramen för Lärcentra, YH-utbildningar samt distansutbildningar och uppdragsutbildningar.

Antalet ledamöter i barn- och utbildningsnämnden är 11. Ordförande är Jenny Larsen (KD). Vice ordförande är Helena Erlandsson (S).

Helena Erlandsson (S) sitter, förutom i barn- och utbildningsnämnden, även i kommunfullmäktige

I dag möter vi Helena Erlandsson (S) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Vad har ni som nämnd för ansvarsområden?
– Barn och utbildning i kommunen, förskola, skolor, SFI, komvux, särvux och utbildning. ”Från förskola till jobb”, berättar Helena Erlandsson (S). 

Vad är den viktigaste arbetsuppgiften inom er nämnd?
– Att se till att alla barn och ungdomar får en likvärdig utbildning. Alla har rätt till utveckling under sina förutsättningar, vart du än bor i kommunen ska du ha rätt till samma utvecklingsmöjligheter.

– För mig är det viktigt att barn på landsbygden eller i centralorterna i Vaggeryds kommun ska känna att de har samma möjlighet som andra barn att kunna förverkliga sin yrkesdröm. 

– Att barn, unga och vuxna har en bra arbetsmiljö. 

– Att Vaggeryds kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med högt antal behörig personal och utvecklingsmöjligheter för personalen. 

Vilken har varit den svåraste frågan för nämnden den här mandatperioden?
– Lokaler. Att våra skollokaler är i väldigt dåligt skick på grund av dåligt underhåll. Vi har byggt nya förskolor men det har varit svårt att få pengar till nya skolor. Att får ekonomiska förutsättningar för attraktiva skolgårdar. 

– I början av mandatperioden var det svårt med rekrytering av personal men det har blivit mycket bättre i slutet av den här mandatperioden, summerar Helena Erlandsson (S). 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *