Nyheter

Ersättning vid vargangrepp

Nyheter Tamboskapsägarna fick information av Länsstyrelsen vid LRF-kvällen att ersättning gäller alltid när får har angripits av varg. Gäller det nöt eller häst görs enskilda bedömningar.

Skadeersättningen var rekordstor förra året

– Ansök om skadeersättning ska göras senast tre månader efter angreppet. Vi ger ersättning för värdet av det döda djuret. Är det något särskilt värdefullt djur kan det göras en enskild och särskild bedömning. Som det är nu får man också ersättning upp till 80 procent av veterinärskostnader, man kan få ersättning för arbetskostnad i samband med att letandet av saknade djur. 80 blir 100 procent för jordbruksföretag från 1 mars, berättar Linda Andersson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen när LRF hade kallat till information gällande det nyetablerade vargreviret i länet.

– Stöd av mindre betydelse kan vara underhåll av rovdjursavvisande stängsel, kostnader för förebyggande åtgärder, att flytta djur till mindre skadeutsatta beten, att stalla in djur vid en tidigare tidpunkt än som tidigare planerats, extrafoder med anledning av flytt av djur, bevakning av djur, uppsamling av kadaver. Viltskadeanslaget finns också till hjälp. Vi har sammansatt en text, med LRF som initiativtagare, efter sommaren då det fanns ett behov av kommunikation om hur ersättningen kan se ut. Den finns på Länsstyrelsens hemsida, avrundar Linda Andersson.

Frågestund.
Hur mycket pengar finns till skador? Länsstyrelsen: ”Vi avropar pengar efterhand. Jag vågar inte säga hur långt 26 miljoner räcker nationellt.
Kan man söka bidrag till staket i efterhand? Länsstyrelsen: ”Ansökan vill vi att man inkommer med senast tre månader efter, ej längre”.
Hur bedöms värdet på våra tamdjur? Länsstyrelsen: ”Vi kan göra särskilda bedömningar när det gäller avelsdjur. Nöt eller häst gör vi alltid en särskild bedömning. Men får har vi en särskild schablonersättning. Kanske tackan dödas och lammen behöver hjälp, det finns mycket information vid viltskadeersättning. Vi kan också ge bidrag till skyddsväst till hundar”.
Vad är upprepande angrepp? Länsstyrelsen: ”Vi har riktlinjer att vägledningen bör vara vid tre angrepp ska vi överväga skyddsjakt.
Det måste finnas ett snabbare forum för att minimera skadebilden! Länsstyrelsen: ”Det går väldigt fort idag. Så fort besiktningen är klar så skickar vi ut sms. Vi ska lämna ut information som vi vet stämmer. Vi måste ta reda på först vad det handlar om”.

Fotnot: Hur jobbar LRF jobbar med rovdjursfrågan kommer i artikel framöver.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *