Nyheter

Estlandsresan: Återträff efter 30 år

Nyheter På tisdagskvällen var det återträff i Hagshults församlingshem från resan man gjorde 1993 till Estland. Då var det 19 resenärer från kommunen som reste med Lars-Göran Harrysson som chaufför.

  [1/7]

Lennart Fritz berättar minnen från Estland, 30 år sedan resan gick...   [2/7]

  [3/7]

  [4/7]

  [5/7]

  [6/7]

  [7/7]

På träffen var det 8 resenärer som mötte upp, då det är 11 som inte är i livet längre.

Det hela började 1992 med att Södra Skogsägarna skulle ha en bussresa till Estland och uppmanade sina medlemmar att skänka motorsågar som de inte använde.

Lennart Fritz skänkte en gammal Husqvarna motorsåg och på den satte han en lapp med information om vem som skänkt sågen.

– Det var lite osäkert att skriva sin adress till ett okänt öststatsland men så gjordes i alla fall, säger Lennart.

Efter några månader kom ett brev från Estland där man tackade för gåvan, berättade om livet i Estland med mera. Brevet var skrivet på svenska vilket var lustigt tänkte Lennart, men det är faktiskt ett av tillvalsspråken man kan välja i Estland.

Sedan skulle Aidi som personen hette, komma till Sverige under sommaren och man träffades i Vimmerby. Lennart som var säker på att det var en man blev snopen när det visade sig vara en ung kvinna.

Sedan så diskuterade man inom Tofteryd-Hagshults LRF-avdelning att ha en egen resa och i april 1993 åkte man för en fem dagars resa till Estland där man mötte upp Aidi som blev reseledare för resan.

Ingvar Emanuelsson som också var med på resan filmade över 1,5 timme, men det var inte förrän hans son lyckades föra över den till en dator som den visades offentligt vilket var mycket uppskattat.

Flera hade med sig pärmar med framkallade bilder och det visades även ett bildspel med bilder från resan.

Text och bild: Jan Fritz

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *