Nyheter

Ett annorlunda kyrkofullmäktige

Nyheter Sju ledamöter och ersättare via telefon och 13 på plats fysiskt i Skillingaryds församlingshem när kyrkofullmäktige skulle bevilja ansvarsfrihet

Från vänster; Inga-Britt Nordqvist, ordförande Bengt Hjalmarsson, kamrer Jan Timarson och kyrkoherde Klas Frisk Svensson  [1/3]

Ordförande Bengt Hjalmarsson kopplar upp sig med sina ledamöter och ersättare via gruppsamtal  [2/3]

Glest runt borden i Församlingshemmet i Skillingaryd  [3/3]

– Det är ett nödvändigt och viktigt sammanträde idag. Vi kommer att lösa det via telefon, då vi har många som är i riskgrupper. Det är en godkänd närvaro enligt nya riktlinjer från kyrkostyrelsen, säger Klas Frisk Svensson som är kyrkoherde i Skillingaryds församling.

Ledamöterna och ersättarna satt glest vid borden och telefonerna kopplades upp. Mötet gick snabbt och ansvarsfrihet lämnades till kyrkorådet.

– Gudstjänster har vi bara på söndagar och kan sitta väl utspridda i kyrkan. När det gäller diakoni samarbetar vi med övriga kyrkor i Skillingaryd. Vi delar ut matkassar där vi förmedlar mat från livsmedelsbutikerna i bygden. Mycket telefonkontakt har vi. Barn- och ungdomsverksamheten följer skolans riktlinjer och vi anpassar till att vara mer utomhus. Konfirmationen är framflyttad till 30 augusti. Vi har lagt ut andakt på sociala medier. Vi har tänkt att fortsätta med det. Det tar ganska mycket tid att spela in, redigerar och så vidare. Vi har försökt att inte ställa in utan ställa om vår verksamhet berättar Klas Frisk Svensson, kyrkoherde. 

– Andakterna på nätet har varit fantastiskt, jag tittar varje dag, det gör vi inte annars, säger Sonja Kling.

– Vi har fler följare via nätet och vi får fler följare även från andra församlingar, berättar Klas som är nöjd med den digitala verksamheten även att kyrkans roll är att samla människor vilket man inte får göra i nuläget.

– När det gäller begravningsverksamheten har vi upprättar krisplan, vi hjälper Byarums pastorat och de hjälper oss om våra respektive nyckelpersoner blir sjuka. Bårhuset är utökat med åtta extra platser i Byarum, vi hoppas inte att de behövs, men det är klokt att ha dessa i beredskap, avrundar Klas Frisk Svensson som även meddelar att kyrkklockorna ringer samma tid varje dag på eftermiddagen.

Ulf Svenzon satte sig vid flygeln och ledamöterna, ersättarna både i Församlingshemmet och hemma vid telefonerna sjön ”Likt vårdagssol i morgonglöd” och kyrkoherde avslutade med bön.

– Vi ska vara stolta över vår breda verksamhet, avrundar ordförande i kyrkofullmäktige Bengt Hjalmarsson.

I kassan redovisades, efter året, ett plus på 200 000 kronor, vilket var möjligt efter ett kyrkobyggnadsbidrag på 800 000 kronor anlänt. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *