Nyheter

Ett bra år för Byarums Hembygdsförening

Nyheter 2016 var ett synnerligen gott verksamhetsår för Byarums Hembygdsförening. Det kunde deltagarna i måndagskvällens årsmöte konstatera.

Det var verkligen ingen som protesterade när den förre ordföranden Håkan Johansson tackade styrelsen för väl genomförd arbetsinsats under fjolåret.
En smolk i glädjebägaren var inte mer än tio procent, det vill säga 35 personer, av det 369 medlemmarna mötte upp till årsmötet.
Det stora som hänt sedan förra årsmötet är de fortsatta utvecklingen av hembygdsgården i Byarum som sannerligen står väl rustad inför framtiden, i rösta hand då 80-årsjubileet 2019.
Styrelseledamoten Bertil Magnusson redogjorde för vad som gjorts: köket har byggts om och till, nya parkeringsplatser har skapats mot järnvägen och dessutom har strömstyrkan på anläggningen  höjts till 35 ampere.
Kostnaden för åtgärdens beräknas till 557 000. Men av den summan skjuter Leader Västra Småland till över 400 000 kronor varför föreningens kostnad blir 155 000 kronor.
Den stora inkomstkällan är förstås serveringen sommartid som ger en trygg ekonomisk bas, men som administreras av föreningens damklubb.
Hembygdsföreningens ordinarie verksamhet omfattar bland annat utgivning av hembygdsbok och almanacka. Överskottet på den delen av verksamheten blev dryga 60 000 kronor genom att allt arbete utöver tryckningen görs rent ideellt.
Av fjolårets upplaga av hembygdsboken, den 57:e i rad,har hittills sålts 629 böcker, den bästa siffran sedan 2014 då 661 böcker såldes. Av almanackan som ges ut i samarbete med museiföreningen har 398 exenplar sålts.
Detta bidrar gemensamt till ett urstarkt resultat för 2016.
Årsmötet innebar också att föreningens fick nya revisorer efter Anne-Marie Flor och Allan Abrahamsson som skött revisorssysslan 40 respektive 23 år. De får  Per-Anders Andersson och Kenneth Åberg som efterträdare.
Ny ersättare i styrelsen efter bortgångne Göran Skoghäll blev Thomas Larsson.
I styrelsen omvaldes ordförande Oscar Smith-Oskarsson samt ledamöterna Magnus  Sandahl, Christer Svensson, Douglas Storck, Ann-Sofie Andersson, Bertil Magnusson och Lennart Andersson. Ersättare valda på ett år är Anders Friberg och Thomas Larsson
Kvarstående är Bernt Bernhardsson, Raymond Svensson, Göran Lagerstrand och Christina Kjellén-Larsson.
Dessutom valdes åtta stugfogdar, 18 roteombud, redaktionskommitté och Verner Malmsten-kommitté.

Årets serveringssäsong på hembygdsgården startar den 17 juni och pågår till 20 augusti.
I september blev det en skördefest. Däremot är det oklart om det späckade programmet tillåter en återinvigning av Backstugan som renoverats av Håkan Johansson, Allan Abrahamsson och Raymond Svensson. Den förstnämnde redogjorde för projektet.
Efter servering och lotteridragning kåserade Kåre Boberg om resor i Norge och Norden.

Dennya parkeringsplatsen intill järnvägen.

Tillbyggnaden på baksidan har vuxit och gett större köksutrymme.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *