Nyheter

Ett glädjande besked inför sommaren

Nyheter Byarums Hembygdsförening meddelar att hembygdsgården kommer att vara öppen i sommar.

Britt Lorentzon som är damklubbens ordförande berättar att ”om det inte händer något speciellt så är det tänkt att vi ska ha öppet”.

De räknar med att öppna veckan efter midsommar, vilket är något senare än vanligt och med ett lite annorlunda upplägg. Söndagsunderhållningen kommer dock inte att kunna genomföras denna sommaren, inte heller lotteriet. Caféet däremot ska hållas öppet. Då jobbar åtta ungdomar och tolv ur damklubben i köket och som värdar.

– Nej, lotteriet väljer vi att inte ha denna sommaren. Det är ett litet utrymme och det är äldre människor som sköter lotteriet så ur säkerhetssynpunkt vågar vi inte det, berättar Britt.

– När det gäller söndagsunderhållningen så brukar vi räkna med att det kommer åtminstone 400 besökare så det får vi nog vänta med. Någon söndag har det varit upp mot 800 personer, fortsätter hon.

Hembygdsgården kommer att vara öppet från helgen efter midsommar tills i början av Augusti.

På Byarums hembygdsförenings hemsida kan man läsa den här texten:

Byarums hembygdsgård, Smultronstället i Småland

Strax söder om Byarums kyrka ligger Byarums hembygdsförening som bildades 1935. Området är rikt på fornlämningar och särskilt märks flera domarringar från järnåldern. En av de första uppgifterna de nybildade föreningen hade att arbeta med var att anlägga en hembygdsgård. Denna ligger i ett barrskogsområde med 250 åriga tallar. Området tillhörde i gamla tider Gärahovs gård. Gården förvärvades i början av 1900-talet av Munksjö AB. Några gamla byggnader anskaffades och flyttades till ett markområde söder om Byarums kyrka. Invigningen av den påbörjade hembygdsgården skedde 1939.

Under åren har ytterligare byggnader flyttats dit. I dag finns sammanlagt åtta äldre knuttimmrade byggnader från 1700-talet och 1800-talet, samt en nybyggd förrådsbyggnad och en handikappanpassad toalett. Samtliga äldre byggnader är inredda med gamla föremål.

Sedan början av 1970-talet bedriver föreningens damklubb dagligen servering i hembygdsgården under sommarmånaderna. Damklubben består av cirka 90 damer. Området ligger mellan gamla E4:an och järnvägen Vaggeryd-Jönköping.

På området finns flera fornlämningar och gamla kolbottnar. Kolbottnarna är sedan det tiden då det fanns järnbruk i socknen. En blåsmaskin från Skogafors hammarsmedja finns också uppställd där. Denna hammarsmedja som var Smålands sista var belägen i Byarums socken. I dag äger hembygdsföreningen marken.

Fika på hembygdsgården, Arkivbild

Taggar

Dela


2 reaktioner på Ett glädjande besked inför sommaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *