Nyheter

Ett hållbart fjärrvärmesystem byggs med kommunal borgen

Nyheter ”Det måste få ha sin demokratiska process”. Igår lämnade ett enigt kommunfullmäktige ett positivt besked till Vaggeryds Energi gällande borgen på 280 miljoner kronor

Arkivfoto

Tidigare debatt och återremiss från kommunfullmäktige gällande att ge Vaggeryds Energi AB en utökad generell borgen med 200 miljoner kronor till totalt 280 miljoner kronor fick ny fart och gav nya diskussioner vid måndagens kommunfullmäktige. I ett längre perspektiv ställer sig nu kommunen bakom den långsiktiga kreditplanen som innebär ytterligare 100 miljoner kronor. I mars önskade bolaget stöttning med borgen och det var, enligt vissa, beklagligt att det dragit ut på tiden…

– Jag yrkar bifall till förslaget. Det är en generell borgen. Kort ska man säga att under den här resans gång har det förekommit stort utvecklingsbehov. Det är viktigt att vi klara energibehovet framöver. Med detta sagt så bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gert Jonsson (M).

– Jag vill också yrka bifall. Vi har lagt onödig energi på det här. Det är ett halvår sedan vi fick en bra redogörelse för deras framtidsplaner och satsningar. Det är så att vi arbetar allihopa i en tillväxtkommun, vilket är en fantastisk förmån. Vi måste hålla jämna steg att det här fungerar. Vi ska ha ett fjärrvärmesystem som håller. Lokalisering med panncentralen har varit avgörande. Jag tycker att det är viktigt att vi gasar på, vi har tappat ett halvår. Det handlar om att projektera och beställa pannor. Det är beklagligt att vi har tappat ett halvår. Nu har vi den här situationen och vi hoppas att vi kan besluta det här ikväll. Annars får vi stödelda med olja för att klara värmeförsörjningen, säger Kenneth Åberg (S).

– Jag var en av dom som röstade på återremittering eftersom vi inte tyckte att allting var komplett. Ska man sitta i fullmäktige och besluta om så mycket pengar behöver man mer grund. Det var glädjande att läsa vad som var fördelar och nackdelar. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Atcha Adinda (L).

– Det var fräckt sagt Kenneth att du säger att det tagit ett halvår. Det är stora pengar. Hela tiden har Vaggeryds Energis vd varit tydligt med att den här processen behöver ha sin demokratiska process, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Jag visste att det skulle bli en diskussion om bolaget. Jag måste ge Ulf rätt. Egentligen har det inte fördröjt processen. Möjligen ett glapp i en månad. Nu är underlaget för miljöprövning inskickat. Nu får vi presentera hur vi vill göra, både från ekonomiskt och ur miljöaspekt, säger Thomas Axelsson (KD).

– Vi är djupt bekymrade att det finns en oenighet i den styrande femklövern. Thomas säger så att ärendet fördröjts även om det inte är länge. Det här är en strategisk långsiktig ägarfråga som handlar om hållbarhet. Den här långsiktigheten har saknats. När jag lyssnar på vd:n så finns det ett stort behov av att processen blir klart. Vi har gott om nya investeringar som vill ansluta sig till fjärrvärmen. Våra pannor utnyttjas hårt. Bra att vi är eniga, men synd att det tagit så lång tid, kommenterar Kenth Williamsson (S).

– Vi hade en diskussion i kommunstyrelsen om borgensåtagande. Jag beklagar att man inte rett ut det från början. Vi har tappat tempo för att femklövern inte varit överens. Vi måste kunna bereda ärenden så att vi inte behöver diskussioner av den här arten, svarar Kenneth Åberg (S).

– Ni ser att det är oenighet. Det tycker inte jag. Om man ska ta ett beslut med så mycket pengar så tycker jag att man ska ha mycket på fötterna innan beslut. Det handlar om mycket pengar, menar Atcha Adinda (L).

– Oenighet, javisst, det har ju varit en återremiss. Ni har interna frågor som ni måste reda ut i femklövern, vi har fått bra information till oss, menar Kenth Williamsson (S).

Enigt kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag och lämnar generell borgen till Vaggeryds Energi AB.

Taggar

3 reaktioner på Ett hållbart fjärrvärmesystem byggs med kommunal borgen

Jag är djupt besviken på att det blir fjärrvärmesystem ännu ett sätt för kommunen att lura redan svårt ekonomiska invånare på ännu mera pengar.

Dags att flytta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *