Nyheter

Ett händelserikt förstaår

Nyheter Från soliga Spanien till hösten i Stockholm. Det blev en omvälvande start på tiden som riksdagsledamot för Bredarydspolitikern Camilla Rinaldo Miller. I en intervju berättar hon om sitt första år i den svenska politikens finrum.

– Nu får jag uppleva att ha två av världens bästa jobb, både som riksdagsledamot och som frisör. I arbetet som riksdagsledamot är det viktigt att möta människor och i mitt tidigare arbete som frisör har jag mött ungdomar, äldre, sjuksköterskor, företagare, heltidsbrandmän och många fler. De samtalen som jag fått genom frisöryrket är otroligt viktigt för mig i mitt uppdrag i riksdagen, säger Bredarydspolitikern Camilla Rinaldo Miller. Bild: David Alin

Det är oktober 2022. Valresultatet har lagt sig och Sverige väntar på sin nya regering. Frisören och politikern Camilla Rinaldo Miller pustar ut efter en intensiv valrörelse. Tillsammans med maken Henrik och svärföräldrarna åker hon till sydliga breddgrader under en veckas tid. Dag nummer två under vistelsen, den 18 oktober, kallar Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson till en pressträff för att presentera den nya regeringen. På länk sitter Camilla nyfiket och tittar.

– Det hade varit en intensiv men framgångsrik valrörelse, både före, under och efter. Jag stod högt upp på riksdagslistan och kände att det hade varit kul att få vara med på den resan, samtidigt var jag beredd på att gå tillbaka till att klippa igen, säger hon.

Kristdemokraterna hade förhoppningar om fem ministerposter, men det blev bättre än så: hela sex stycken.

– Vi fick en fantastisk utdelning med inte mindre än en fjärdedel av alla ministrar. Vi var säkra på att Acko (Ankarberg Johansson) skulle få en ministerpost, vilket i sin tur skulle innebära att Andreas (Carlson) skulle bli hennes statsrådsersättare. Plötsligt hör jag Andreas namn ropas upp som infrastruktur- och bostadsminister…då tittar jag och Henrik på varandra och jag säger: ”Jag ska nog till Stockholm”. Strax därefter ringer det i min mobiltelefon, ett 08-nummer, och jag tänker att jag måste ta det här samtalet. Det är partiet centralt som ringer och undrar om jag har lyssnat och om jag förstår vad det innebär! Jag kan bli statsrådsersättare för Acko och får frågan när jag kan infinna mig i Stockholm. ”Hur lång tid har jag på mig?”, frågar jag. ”I morgon är det ingen viktig votering i kammaren men kom annars så fort som möjligt?” får jag till svar. Då säger jag som det är: jag berättar att jag är i Spanien och att jag behöver komma hem för att ställa om livet, boka om kunder och informera min personal. Jag får till måndag på mig att infinna mig, säger Camilla.

Den 24 oktober 2022 når Camilla Rinaldo Millers politiska karriär sin hittills absoluta höjdpunkt, när hon för första gången kliver in i riksdagens kammare som en av 349 ledamöter och som ersättare i arbetsmarknadsutskottet och socialförsäkringsutskottet.

– Det var en intensiv förstamånad. Eftersom jag var sent in i riksdagen så dröjde det en månad innan jag fick en övernattningslägenhet, så den första tiden bodde jag på olika hotell och fick leva mitt liv i en kappsäck. Min man sa att jag skulle kunna skriva memoarer om alla tåghistorier jag fått uppleva hittills. En annan tidig höjdpunkt var när riksdagen var inbjuden på supé med kungen och drottningen på slottet. När jag står där och väntar på att få hälsa på kungafamiljen och presentera mig, så funderar jag på vad jag ska säga till kungen för att få honom att förstå var jag bor någonstans. När vi hälsar så säger jag att jag bor i Bredaryd, vilket ligger i närheten av Anderstorp. Han svarar då snabbt ”där har man ju varit vid ett flertal tillfällen”. Då förstod han direkt var jag hör hemma, berättar Camilla.

I februari 2023 utnämndes hon till Kristdemokraternas nye familje- och jämställdhetspolitiske talesperson i riksdagen.

– För mig ligger frågor som berör familjen, företagande och föreningar väldigt varmt om hjärtat, så jag blev oerhört glad när jag fick det uppdraget. I regel tjänstgör jag tisdag-onsdag-torsdag i Stockholm och är närvarande i länet måndagar och fredagar. För mig handlar det mycket om att vara kvar i verkligheten. Nu får jag uppleva att ha två av världens bästa jobb, både som riksdagsledamot och som frisör. I arbetet som riksdagsledamot är det viktigt att möta människor och i mitt tidigare arbete som frisör har jag mött ungdomar, äldre, sjuksköterskor, företagare, heltidsbrandmän och många fler. De samtalen som jag fått genom frisöryrket är otroligt viktigt för mig i mitt uppdrag i riksdagen. Mitt uppdrag är att representera Jönköpings län och därför är det för mig viktigt att vara så mycket närvarande i länet som går! Att besöka olika verksamheter och partiets lokala avdelningar är något som jag tycker är självklart men också givande och roligt. Det prioriterar jag att göra i hela länet. Det lokala perspektivet får aldrig glömmas eftersom mitt förtroendeuppdrag är på ett av länets mandat. Väljarna har gett mig det förtroendet och det vill jag förvalta på bästa sätt.

Ett annat minnesvärt uppdrag från det gångna året inträffade i slutet av augusti och början på september månad. Då reste Camilla tillsammans med nio andra kristdemokratiska riksdagsledamöter på en studieresa till Israel. På schemat stod bland annat besök hos ministrar och politiska företrädare både från oppositionen och majoriteten. De hade guidning av Hans Weichbrodt på flertalet besöksmål och även ett besök hos den svenske ambassadören Erik Ullenhag i Tel Aviv.

– Jag har länge drömt om att få besöka Israel och det var underbart att få att förverkliga den drömmen. Speciellt besöket på Olivberget och få att stå och titta ut över Jerusalem och sedan vandra ned i Getsemane trädgård berörde mig verkligen på djupet! Det var en fantastisk vecka på många sätt. Två dagar in på resan får vi besked att premiärminister Benjamin Netanyahu vill ta emot oss som besökare. Vi visste inte om hela gruppen skulle få möjlighet att få följa med in men alla fick vara med. Besöket hos Netanyahu satte spår och såklart med den senaste tidens utveckling i Israel har det kommit extra nära. Vi hade ett konstruktivt samtal. Det som förvånade många var att vanligtvis brukar han ta emot besök under 15 minuter, men vi fick sitta med honom i 40 minuter. Det märktes att han var intresserad och engagerad av vårt besök.

I går var det den 24 november 2023. Det innebär att Camilla Rinaldo Miller har suttit i riksdagen i drygt ett år.

Vad har varit den största lärdomen hittills? 

– Att det är mycket att sätta sig in i och att det gäller att vara påläst. Det visste jag såklart redan innan men det är något helt annat när man verkligen är mitt i det. Jag har så klart mycket hjälp av mina politiskt sakkunniga. Det har naturligtvis med mycket fokus på de familje- och jämställdhetspolitiska frågorna där det är viktigt att jag som talesperson förmedlar partiets syn, men jag fokuserar även mycket på arbetsmarknadsfrågorna. Sedan handlar det om att säga bra saker. Går jag upp i talarstolen då gör jag inte det för att bara stå och prata i åtta minuter, utan jag vill säga någonting med mitt anförande. För mig är det otroligt viktigt att vid mandatperiodens slut kunna känna att jag förvaltade tiden på bästa sätta sätt. Jag landar hela tiden tillbaka i att jag har ett förtroendeuppdrag, jag har fått väljarnas förtroende och då är det viktigt att förmedla förtroende. En fördel som har varit svår att ta in är att eftersom jag är riksdagsledamot och en del av majoriteten så har jag en mycket nära kontakt med regeringen. Jag har en otroligt stor möjlighet att påverka eftersom jag varje vecka träffar någon minister.

Vad kan kommunpolitiken lära av rikspolitiken och vice versa?

– Mycket är uppbyggt på samma sätt, i en demokrati behöver beslut ibland få ha en lång process, men när det gäller både rikspolitiken och kommunpolitiken så gäller det att hitta bättre sätt för att snabba på den demokratiska processen. Om vi ska fokusera på sakfrågor så anser jag att lagen om offentlig upphandling är lite fyrkantig: man krånglar till det, det blir otroligt dyrt och du tappar lokalperspektivet. Vi ska ha offentlig upphandling men vi vill att jobben stannar i Sverige. Man måste kunna sätta ramverk och standarder som passar lokala och svenska företag, även om det är viktigt med konkurrensutsättning. Jag tror också att vi på sikt i både kommun-, region- och rikspolitiken behöver breda politiska överenskommelser som håller över tid. Vi kan inte ändra en politisk inriktning varje gång vi byter regering, det gör att det blir svårt för företag att etablera sig här. Därför är det viktigt med breda politiska överenskommelser så att vi ser långsiktigt i de beslut som tas. Detta året har varit otroligt lärorikt och jag ser så mycket fram emot de tre år som återstår av mandatperioden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *