Nyheter

Ett handslag för framtiden

Nyheter Sektionsordförande för kommunal, Elisabeth Walfridsson och S-politikern Kenth Williamson tog i hand för ett politiskt fackligt samarbete

Kenth och Elisabeth presenterar handslagets innebörd

På distrikt- och regionnivå har fackförbundet Kommunal och S gjort ett politiskt handslag. Tidigare i veckan var det dags för handslaget i kommunen. Elisabeth Walfridsson och Kenth Williamsson tog i hand utanför kommunhuset i Skillingaryd. 

– Vi har följt upp det här i kommunerna med handslaget. Vi tycker det är viktigt att jobba vidare. Vi har träffats under mandatperioden och diskuterat och vi har bjudit in kommunal när vi skulle sätta vårt handlingsprogram och vi har träffat en del fackförbund när cheferna inom de olika verksamheterna varit på besök, berättar Kenth Williamsson (S) om det viktiga och täta samarbetet. 

– Här i komunnen har vi tagit fram ett par områden som vi är överens om att utveckla och att arbeta vidare med. Vi har skrivit på ett handslag med ett olika punkter. Vi kommer att jobba för bättre arbetsvillkor och särskilt inom äldreomsorgen. Vi är överens om att vi behöver bli fler som jobbar med välfärd. Vi känner att det finns ett behov av att bli fler anställda och vi har lagt in i vår budget att utreda bemanningen och då främst inom äldreomsorgen. Det är viktigt att vi får en utgångspunkt för att göra satsningar, berättar Kenth Williamsson (S) som nämner en del och det är enhetlig arbetsskor och arbetskläder. 

Att vara en attraktiv arbetsgivare är också en punkt och duon säger att det är svårt att få tag på vikarie och att arbetspolitiken är viktig. Personalen ska ha utbildning och alla ska ha utbildning inom yrket. 

– Vi har fått statliga stöd för att utbilda, vi vill, och vi hoppas och tror att det är bra att det finns möjligheter att komplettera sin utbildning. Samtidigt ska man kräva kollektivavtal vid upphandling. Det är också en trygghet att veta att arbetsgivaren har kollektivavtal. Det gör att man är skyddad om något skulle inträffa. Sedan så finns det skyldigheter gällande exempelvis lönesättning, när kollektivavtal finns. Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen. Vi har motionerat när det gäller personlig assistans och vi ser stora fördelar med att man har rådighet över verksamheten. Dessutom måste man kontrollera så att avtal följs på ett helt annat sätt. Vi vill lägga pengar i verksamheten istället för kontroller, menar Kenth Williamsson (S). 

Sektionsordförande Elisabeth Walfridsson menar att det är svårt att få tag på vikarie. 

– Det här är ett viktigt handslag. Politikerna behöver få reda på vad som händer ute på arbetsplatsen. Vi har inte fyllt våra platser i äldreomsorgslyftet då vi inte haft tillräckligt många sökande. Man kan inte komma ifrån det om det finns på papper. Och det gör det nu, berättar Elisabeth, som är nöjd över att kommunal tagit i hand och undertecknat ”Handslaget”.

Elisabeth berättar vidare att kommunals medlemmar finns inom skola, förskola, vårdbiträde, undersköterskor, brandmän, sotare, djurskötare, avbytare, gata- och park, sim- och sporthall, måltidsbiträden, kockar och städerskor bland annat. Totalt finns det 380 medlemmar inom kommunen. 

Handslaget för bättre villkor i välfärden

Bättre arbetsvillkor och äldreomsorg
Det behövs fler välfärdsarbeten i Vaggeryd – välfärden går före skattesänkningar.
Anställ mer personal inom vård- och omsorg och inför ett lägsta antal heltidsanställda per äldre.
Samtliga anställda inom skola, vård och omsorg ska ha tillgång till ändamålsenliga arbetskläder och skor.
Hållbara arbetstider och trygga anställningar inom alla verksamheter.
Satsa på kompetensutveckling i äldreomsorgen, 100 procent av personalen ska vara yrkesutbildade inom vård- och omsorg eller under utbildning. Utbildat vårdbiträde ska vara lägsta utbildningsnivå i äldreomsorgen oavsett insats.
Kollektivavtalet ska vara en självklarhet vid offentliga upphandlingar.
Höj statusen på yrkesprogrammen – gymnasiet är steget ut i vuxenlivet.
Utbildningar ska bättre matcha mot de behov som finns på arbetsmarknaden.
Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. 

Övrig gäller en en behovsstyrd sjukvård, en närmare vård – satsa på primärvården och rejäla investeringar i hålbar infrastruktur – bygg ut kollektivtrafiken. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Ett handslag för framtiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *