Nyheter

EU: 16 år för att köra A-traktor

Nyheter EU-parlamentet ville inte låta 15-åringar köra A-traktor. Rallyföraren och parlamentarikern Peter Lundgren (SD) från Kulltorp var en av dem som ville behålla nuvarande regler. … 

I dag röstades det om åldersgräns för att köra A-traktorer. Svenska ledamöters motstånd räckte inte utan i framtiden väntar åldersgräns 16 år, tuffare körkortsprov och ett tillstånd att köra högst 45 kilometer i timman. 

Dagens parlamentomröstning innebär att slutförhandlingar nu inleds med EU:s ministerråd om uppdatering av EU:s körkortsregler, där de nya A-traktorreglerna ingår. I höst kan uppgörelsen vara klar. 

Peter Lundgren (SD), motorsportsvän och parlamentariker i Bryssel berättar;
– Kommissionen ville höja till 16 år och ett nytt körkort kallat B1 och tillåta 45 kilometer i timman. Jag lade ändringsförslag om att behålla nuvarande regler men det röstades tyvärr ned. Nu får vi se hur det går i förhandlingarna med rådet i sommar och höst… 

Dela


5 reaktioner på EU: 16 år för att köra A-traktor

Rätt ska vara rätt, Peter är mig veterligen partilös sedan ett par år tillbaka, dock är han invald på mandat från SD.

Femton eller sexton gör inte någon direkt skillnad. Ta bort eländet. Behovet från förr med enkla traktorer/lantbruksmaskiner är obsolet. Behovet har slutat att existera.

Arboga
Jag kan absolut inte instämma i dina synpunkter. Absolut inte! När jag var tonåring körde vi moped, i regn och snöslask. Vi frös och när det var halt slog vi i backen med mopeden (eller cykeln om någon gav sig på det så som våra föräldrar gjorde). Vilken dröm hade det inte varit att ha ett bättre fordon, med tak över huvudet och med värme i kupén.

Vad är det som gör att det är säkrare för en 15-åring att köra moppebil i 45 än en 16-åring i en V70 A-traktor i samma hastighet? Mopedbil får man som 15-åring köra efter avklarat teoriprov och enkelt manöverprov på vanlig moped. Borde väl gälla samma regler för båda fordonen?

En mopedbil har en maxbegränsning i vikt och kan inte ställa till med alltför mycket skada om något går snett. En A-traktor som kan väga flera ton däremot kan ställa till med enorm skada som blir värre med högre hastighet, där känner jag är största skillnaden. Säkerheten för för föraren däremot är ju betydligt sämre i en moppebil. Om föraren är 15 eller 16 kvittar för mig, de får samma utbildning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *