Nyheter

EU-direktiv: Går att köra trots körförbud

Nyheter Trafikverket informerar om förlängd inställelsetid för kontrollbesiktning

Arkivbild

EU har fattat beslut om en förordning som innebär tillfälliga lättnader och undantag från regler inom transportområdet. Bland annat ger det förlängd inställelsetid för kontrollbesiktning.  Den betyder  att man kan köra vidare med sin bil i sju månader utan att behöva besiktiga den. Om bil skulle ha besiktigats i augusti kan man köra vidare ända till sista mars 2021. Bilar som redan fått körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning får åter användas.

Inställelsetiden förlängs med sju månader för de fordon som senast skulle ha besiktats under perioden den 1 februari 2020 till och med den 31 augusti 2020. Undantaget gäller alla fordon som är besiktningspliktiga. Det gäller även firmabilar och bilar som används i yrkesmässig trafik.

Du som fordonsägare kan fortfarande välja att besikta inom den gamla inställelseperioden. Besiktningsbranschen har vidtagit olika åtgärder för att begränsa smittspridning. Känner du oro inför besöket, vänd dig till ditt besiktningsföretag för information om rådande rutiner.

• Körkortet gäller…
Även den som har ett körkort dom gått ut kan fortsätta att köra. Giltighetstiden förlängs nämligen med sju månader för de körkort som annars skulle upphöra att gälla under perioden den 1 februari 2020 – 31 augusti 2020.

• Vägtrafikregistret är inte uppdaterat
Eftersom förordningen införs med mycket kort framförhållning visas besiktningsinformationen i nuläget i system och e-tjänster enligt de gamla reglerna. Transportstyrelsen har påbörjat ett arbete med att se över hur uppgifterna ska anpassas till de tillfälliga lättnaderna.

Läs mer på Trafikverkets hemsida

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *