Nyheter

EU:s anständighet prövas vid grekiska gränsen

Nyheter Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Jönköpings län har under sitt årsmöte lämnat sitt uttalande

Flykting på Lesbos. Arkivbild

På ön Lesbos i Medelhavet håller människor hårt i sin ryggsäck och den filt de fått, i det lilla de har. I bakgrunden hörs högerextremisters vrålande. Flickan som sitter i sin mammas famn kan inte språket, men förstår precis vad de säger. Mamman undrar samtidigt om de kan lita på den grekiska kravallpolisen. Det var polisen som sköt ett barn på flykt. Står de på tur tänker hon när mörkret sänker sig över detta ingenmansland. Turkiet vill inte ha dem. Grekland vill inte ha dem. De får inte ens söka asyl. Högtidstalen om asylrätten gällde inte dem.

Människorna på Lesbos är offer för diktatorn Bashar al-Assad och hans brutala regim och det inbördeskrig som rasat sedan 2011. De är också offer för omvärldens misslyckande att stå upp för fred och mänskliga rättigheter. Omvärlden måste göra mycket mer. FN, EU och Sverige behöver sätta ordentligt tryck på Syrien och de stridande parterna. Fredsbevarande styrkor måste säkerställa att den humanitära hjälpen når fram.

Den vapenvila som undertecknats mellan Ryssland och Turkiet är ett viktigt framsteg och måste upprätthållas. Den behöver även omfatta kurderna. Samtidigt kräver fred också rättvisa. För att situationen i Syrien ska bli hållbar är det nödvändigt med demokratiska val där oppositionen deltar. Det är fullt rimligt att Bashar al-Assad själv träder tillbaka. Kurder, Kaldéer, Syrianer,Assyrier, Yazidier och andra minoriteters rättigheter ska säkerställas, i Syrien, men också i Turkiet.

Om EU vägrar ta ansvar för säkerheten och de mänskliga rättigheterna vid den grekiska gränsen behöver de lämna över till någon annan. En oberoende part som skulle klara det bättre är FN som bör ges ett tydligt mandat att skyndsamt ta över såväl asylmottagandet som flyktinglägren där. De asylsökande bör skyddas av FN-personal på plats.

Säg upp avtalet med Turkiet. Istället för att finansiera den auktoritära regimen i Turkiet kan EU välja att finansiera en humanitär FN-insats som garanterar mänskliga rättigheter och ett ordnat mottagande i Europa.

När människor flyr från krig ska möjligheten att söka asyl finnas. Något annat är skamligt. En obligatorisk fördelning av migranter i EU är att föredra, men så länge enstaka länder hindrar detta ser vi det som angeläget att de länder som är villiga kommer överens om en fördelning av migranter. Självklart ska Sverige ta sitt ansvar.

Vi ser att många som kom 2015 idag lärt sig språket, pluggat och ofta jobbar. De vill göra rätt för sig. Att deras resa in i det svenska samhället görs svårare av fördomar och diskriminering är tragiskt. Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Jönköpings län är glada och stolta över att allt fler ser Sverige som sitt hem. Tillsammans bygger vi vidare på vårt gemensamma, växande hem.

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Jönköpings län

Robert Alkemark
Distriktsordförande
Tro och Solidaritet i Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *