Nyheter

Evald Andersson brinner för landsbygden

Nyheter Det är med glöd i ögonen som Evald berättar om sitt samhällsengagemang

Vi satte oss i köket hemma hos Evald och Evy över en kopp kaffe innan vi började prata om hur samhället har utvecklats och förändrats sedan 1960-talet. Det som drivit Evald och som fortfarande engagerar handlar i mångt och mycket om Skillingaryds skjutfält. Det var frågan om skjutfältet som var inkörsporten till hans politiska engagemang. I grund och botten var det den stora flytten från landsbygdens som väckte Evalds tankar om vikten av att ha goda förutsättningar för folk att bo och leva på landsbygden. Detta utan att förringa städernas betydelse, alla landets delar är viktiga för att få en helhet som bidrar till utveckling och framtidstro.

Ekhult har alltid legat närmast hjärtat och idag är Evald mera positiv än på länge eftersom det flyttar in nya unga familjer och ger liv och rörelse i bygden. Fler och fler väljer ett lite lugnare liv på landsbygden och med dagens moderna infrastruktur är förutsättningarna stora för den som vill bosätta sig på landet. Hyggliga vägar, även om en bättre kollektivtrafik hade varit bra, ett nedgrävt elnät och nu får de fiber installerat inom kort. Dessutom lockas barnfamiljer till bygden tack vara Tofthagaskolan.

– Östra fiberföreningen har gjort ett fantastiskt jobb, säger Evald och menar att man har samma möjligheter som de som väljer att bo i tätorter.

Fiber på gång

I samband med att hans far gick bort i början på 60-talet fick Evald ta över gården vilket inte var helt enligt planerna men det var bara att göra det bästa av det hela. Hans politiska engagemang väcktes inte förrän gröna vågen slog till i Sverige i början på 70-talet när landsbygden åter skulle bli motor i samhällsutvecklingen. Där och då insåg Evald problemen kring skjutfältet. Försvarsmaktens rigida inställning gjorde att många som önskade sig ut till landsbygden i vår kommun inte fick den möjligheten.

– Det är ju löjeväckande att man inte får bygga nya hus i områden där det redan finns hus byggda sedan tidigare, säger Evald och tillägger att det är minst lika konstigt att man får bygga om det finns en grund från en tidigare fastighet.

– Det är ju helt uppåt väggarna att tillämpa en teoretisk bullergräns beräknad från artilleripjäser som aldrig kommer att finnas i närheten av Skillingaryds skjutfält, menar Evald och tycker att det är dags att ta striden med Försvarsmakten hela vägen får att få ett klart beslut om vad som kan göras eller inte. Som det är nu så lägger Försvarsmakten en blöt filt över området och politikerna har hittills inte velat köra ända in i kaklet av rädsla för att Försvarsmakten vinner och att det bildas ett prejudikat.

Enligt Evald är man nu i en moment 22-situation där Försvarsmakten hävdar sin teoretiska bullergräns utan särskild prövning och kommunen ser ett hotande prejudikat. I det läget finns det bara förlorare enligt Evald Andersson.

Arkivbild

För att kommunen ska kunna fungera och utvecklas med goda förutsättningar för översiktsplaneringen är det dags att samla politiker från kommunen, regionen och riksdagen för att lyfta frågan om den fyrkantiga lagstiftningen inom flera områden som omöjliggör för Vaggeryds kommun att växa.

När det gäller framtiden så kommer det att krävas ett nära samarbete mellan kommunen, näringslivet och civilsamhället.

– När gymnasieskolan Fenix var på gång fanns i stort engagemang från näringslivet, säger Evald men tycker att det engagemanget saknas i dagens samhällsdebatt. Han fortsätter med att efterlysa någon eller några som kan och vågar ställa sig upp och måla bilden av Vaggeryds kommun om 30 år.

Visionärer behövs och kanske ännu mera i dagens korrekta klimat vore det en välgärning att få lyssna till en framtidsvisionärs tankar även om man inte håller med enligt Evald. Och han är väl medveten om att det bara är döda fiskar som simmar medströms.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Evald Andersson brinner för landsbygden

Evald, en äkta politiker.
Evald, en äkta människa.

Evald, tack för ditt långvariga engagemang för Vaggeryds kommun och oss medborgare!

”Hade inte Evald och hans polare varit så ihärdiga så hade alltihop det här varit skjutfält nu! Alltihop! Alltihop! ALLTIHOP!” -Citat från Tofterydsrevyn 2014.
Evald, du är en förebild för mig och för bygden!

Instämmer med Pelle. Som alltid kloka ord och bra inspel från dig Evald. Man kan undra varför inte viljan finns oss politiker att lösa skjutfältsfrågan och dess bullerzon. Jag är övertygad om inte du hade kämpat för det här under alla år så hade haft ännu fler ödelagda byar i Tofterydsbygden.

Bra synpunkter!
Att Evald älskar vår hembygd har han visat flera gånger både i ord och aktiv handling under sitt långa politiska liv.
Förstår Evalds frustration över orealistiska byggnadsförbud långt utanför skjutfältsgränsen, inom de så kallade bullerzonerna och den godtyckliga ”teoretiska” gränsdragningen. Alla, även dagens politiker och beslutsfattare, borde väl fatta och inse att bullergränsen inte alltid följer sockengränsen, vägar och gator!
På tiden att bullergränserna och senaste årens utökning av influensområden ifrågasätts och även byggförbuden. Det har inte beviljats något bygglov inom bullergränserna på 20 år! Det inritade influensområdet är idag totalt 8×8 km!
Inför årets val tillfrågade Hembygdsrådet våra olika partier om synpunkter på byggförbudet och vad man tänkte göra åt detta.
Alla partier ”tyckte” att man skulle få bygga i hela kommunen utanför gränsen!
På fråga hur man skulle agera för att få tillstånd förändringar och bygglov var svaren mera diffusa!

Nu är det på tiden att dagens politiker och styrande sätter ner foten och gemensamt visar handlingskraft!

.

Man blir alltid glad och inspirerad när man träffar Evald.
Kloka ord har Du alltid spridit ikring Dig. Nu var det framför allt kommentarerna kring skjutfältet som var träffande.
Vad skulle Tofterydsbygden vara utan Evald!

Han är bäst ”våran” Evald. Jag är så stolt och glad över att fått möjligheten att ha honom som granne, vän i församlingen och en surströmmingsälskande likasinnad. Att han sen har Ewy som hustru gör honom inte sämre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *