Nyheter

Evert Melin hyllad och avtackad

Nyheter Vid årsmötet med Waggeryds Museiförening hyllades en av föreningens verkliga trotjänare. Evert Melin lämnade nämligen föreningens styrelse efter 20 år.

Evert Melin tackar för hyllningarna  [1/3]

Anne Johansson berättade om Sophie Sager  [2/3]

Ann-Marie Stüffe blomsterhyllar Evert Melin. Till vänster Lars Erik Joakimson  [3/3]

Föreningens nuvarande ordförande Lars Erik Joakimson  hyllade hedersmannen Evert Melin för dennes mångåriga insats i föreningsarbetet. Det var uppskattande synpunkter som de 40 föreningsmedlemmar som deltog i årsstämman säkert kunde stämma in i.

Evert Melin blev museiföreningens tredje ordförande sedan starten 1995 när han år 1999 tog över ordförandeklubban efter Georg Boberg. Vid årsmötet 2011 lämnade Evert sedan i sin tur över stafettpinnen till Lars Erik Joakimson.

Ordning och reda har kännetecknat Evert Melins arbetsinsats i museiföreningen. Som före detta räddningschef har han också särskilt värnat om säkerheten i stugan där det inte finns några marginaler om brand skulle inträffa.

Det var också genom det mycket läsvärda bokverket ”Larmet går” om räddningstjänstens historia i kommunen som han kom in i hembygdsarbetet. Evert deltog också i det redaktionella arbetet med boken Möbelindustrins historia som blev en bestseller samt en rad andra utgåvor. Han var också den drivande kraften i arbetet med stadsvandringarna i Vaggeryd vilka slutfördes med det stora bokprojektet i två delar, från Waggeryd till Vaggeryd.

För sina insatser belönades Evert 2016 med kommunens kulturstipendium och senare i vår kommer han att få Jönköpings Läns Hembygdsförbunds förtjänsttecken i guld.

Årsmötesförhandlingarna leddes av Thore Ohlsson. Lars Erik Joakimson omvaldes till ordförande. Ny i styrelsen efter Evert Melin är Kenneth Lindelöf. I styrelsen ingår också Kurt Andersson, vice ordförande, Tomas Johansson, kassör, Thomas Bergquist, sekreterare samt ledamöterna Lars-Evert Eskilsson, Eva Eliasson, Ingemar Gustavsson, Sven Nord, Elisabeth Sandahl, Susanne Oskarsson och Ann-Marie Stüffe.

Under året har vissa ombyggnader skett inomhus vilket tillsammans med installation av fjärrvärme har minskat energikostnaderna i stugan med 3 500 kronor.

Det innebär att driften av Magnisa stuga nästan balanseras av intäkterna från 303 medlemmarna.

Som avslutning höll Anne Johansson ett uppskattat föredrag om Sophie Sager (1825-1901), född i Krängsberg i Byarums, socken som var en av landets alla första feminister. Hon är känd som den kanske första kvinna i Sverige som anmälde ett våldtäktsförsök och vann målet i domstol.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *