Nyheter

Ewa – vår nya vigselförrättare

Nyheter ”De tyckte jag skulle passa att viga”, sa kommunens tjänstemän. I dag har Ewa Magnusson från Jorarp redan haft fyra vigslar

Ewa Magnusson från Jorarp är ny borgerlig vigselförrättare i kommunen

Vi träffar Ewa Magnusson, kanske mer känd som lärare i Vaggeryd och engagerad politiker, som nu tagit sig an ett ärofyllt uppdrag. 

Hur kom du in på detta undrar vi förstås och Ewa berättar:
– Det var inte jag, berättar Ewa och ler. ”Tjänstemännen på kommunen tyckte jag passade in på kriterierna och på den vägen är det…”

Hur blir man borgerlig vigselförrättare?
– Jag fick svara på ett antal frågor. Jag ska kunna juridiken bland annat. Lämnade in ett personligt brev, som ett cv kan man säga, till Länsstyrelsen. Jag fick äran och är i dag en, av tre, kommunala vigselförrättare.

Har du haft din första vigsel?
– Ja, den 2 juli var min första. Och den var faktiskt hemma i min trädgård. Brudparet visste inte riktigt var de ville vara någonstans och jag tänkte att det kan vara bra att premiärviga där man känner sig trygg, det vill säga hemma i Jorarp. Brudparet hade hindersprövningen redan och datumet var viktigt för brudparet. Så den 2 juli var min första. Efter det har jag faktiskt haft tre till. Väldigt spännande uppdrag, berättar Ewa.

– Jag träffar brudparet innan såklart. Det juridiskt viktiga är att man frågar om man vill ta varandra till sina äkta makar. Jag var lite nervös inför första vigseln så allting blev i rätt ordning. Det här är verkligen ett hedersuppdrag och det är en ära att få vara med på det viktigaste ögonblicket. Man måste också ha två vittnen när man gifter sig borgerligt. Dessa vittnen ska vara fyllda 18 år. Efter vigseln skickar jag intyget till Skatteverket. 

Flera vigslar är redan inbokade framöver och förordnandet gäller i fyra år och därefter får Ewa ansöka på nytt hos Länsstyrelsen om hon vill fortsätta vara vigselförrättare. 

Vad är det finaste med vigslar?
– Att få vara med vid ett pars viktigaste ögonblick där man tar det viktigaste beslutet i sitt liv. Det är fantastiskt och det är en ära för mig, säger Ewa Magnusson som själv gifte sig för 22 år sedan. 

Under Länsstyrelsens information på hemsidan finns att läsa:
Länsstyrelsen utser det antal vigselförrättare som det finns behov av i länets kommuner. Oftast utser Länsstyrelsen vigselförrättare när förslag inkommit från respektive kommun.

I Riksdagens författningssamling finns bland annat följande information:
Innan någon förordnas till vigselförrättare ska Länsstyrelsen prova att han eller hon har de kunskaper och kvalifikationer i övrigt som behövs för uppdraget. Innan vigsel förrättas skall vigselförrättaren förvissa sig om att hindersprövning har skett inom fyra månader före den planerade vigseln och att inget hinder har framkommit.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *