Nyheter

Ewa vill utveckla en kommunal fritidsbank

Nyheter Motion från (L) Ewa Magnusson lämnades in till kommunfullmäktige med önskan om att underlätta för unga att tillfälligt låna idrotts- och fritidsutrustning.

Arkivfoto

– Det är så att alla har inte råd att besöka våra anläggningar då man inte har utrusning. Tanken är att man ska samla in från privatperson, en återvinningstanke, att man kan lämna in sina urvuxna skridskor. Fritidsbibliotek kan man säga, säger Ewa Magnusson (L).

Motionen i sin helhet;

Att åka närliggande skidbackar ett par gånger om året eller till ishallen/bandybanan under loven eller börja rida, spela fotboll, ishockey med mera innebär stora kostnader. Barn växer snabbt ur sina fotbollskor, ridhjälm, pjäxor och skridskor. Flera kommuner runt om i Sverige har nu infört så kallade fritidsbanker som fungerar som ett bibliotek. Dit kan barnfamiljer och ungdomar vända sig om de vill låna utrustning när de exempelvis ska idrotta, spela fotboll, åka skridskor eller skidor. I de nu 40 kommuner där fritidsbanken finns har allmänheten skänkt fritidsprylar som de inte längre använder och fritidsbanken tar tillvara och lånar ut. Sedan kan alla som vill låna utrustningen i upp till två veckor för en aktiv fritid.

Jag yrkar att kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun ger kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att utveckla en sådan verksamhet som fritidsbanken syftar till.

Ewa Magnusson (L)
Liberalerna Skillingaryd/Vaggeryd

Taggar

Dela


5 reaktioner på Ewa vill utveckla en kommunal fritidsbank

”Mamma” har helt rätt, det saknas prova-på-aktiviteter. Många kommuner kör med att barn får prova på olika idrotter och annan verksamhet under 2-3 gånger/grej konstnadsfritt. På så sätt kan man som förälder även undvika att köpa dyr utrustning till en sysselsättning som barnet inte trivs med sen. Och samtidigt får barn veta vilka alternativ som finns i kommunen.
Förslaget om att kunna låna utrustning är lysande! Bra där!

Jag ser ingen skillnad på detta förslag och det som redan finns i Skullingaryds bowlinghall.
Där kan man låna skor och spelare som byter klot överlåter till allmänheten.
Så här det fungerat där i minst 40 år.
Vad är skillnaden?

Jag saknar en prova-på-aktivitet – tex 10 ggr och varje gång provar man en ny aktivitet. Dans, gympa, fotboll och basket är några förslag.

Bra idé! Men det snabbaste och enklaste sättet att komma vidare är väl att kultur- och fritidsnämndens ordförande väcker frågan i sin egen nämnd. Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *