Nyheter

Examen för design och produktutvecklingsingenjörer

Nyheter Solen sken över Hooks Herrgård idag. Historiskt ögonblick när examenspremiär för nya fyraåriga tekniska utbildningen på Fenix i Vaggeryd

Sex elever är först ut i teknikprogrammets fjärde år på Fenix  [1/18]

I klassen har en tjej och fem killar studerat  [2/18]

Examensbevis, ros och kramar  [3/18]

Rosor  [4/18]

Jenny Abrahamsson redovisade för sitt och Mattias Smedbergs arbete på Husqvarna  [5/18]

Från vänster Joakim Jonsson, Antoine Alzayat, Anders Tolf, Robin Carlsson-Thalin, Jenny Abrahamsson och Mattias Smedberg  [6/18]

Anette Pallander, lärare, hälsade elever och företagare välkomna till Hooks Herrgård  [7/18]

Joakim Jonsson redovisar om ny produktionsline på Kongsberg  [8/18]

Jenny Abrahamsson och Mattias Smedberg, numera ingenjörer  [9/18]

Stipendiat på 500 kronor tilldelades av rektor Martin Alkemark till Joakim och Mattias  [10/18]

Robin Carlsson-Thalin redovisade sitt arbete på Kinnarps  [11/18]

Robin visar nulägesanalysen  [12/18]

Anders Tolf tackade Marcus på Stacke för all hjälp  [13/18]

Stiliga och glada ungdomar  [14/18]

Rosor från lärarna  [15/18]

Examensbevis från rektorn Martin Alkemark  [16/18]

Gruppfotot av nyblivna ingenjörerna och lärarna  [17/18]

Företagarna som var på plats för att lyssna var Kongsberg, Kinnarps och AQ  [18/18]

På Hooks Herrgård visade sex elever upp sitt examensarbete för företagare och lärare samt för att fira sin nya titel som ingenjörer.

Fjärde året är lite speciellt inleder läraren Anette Pallander. Man läser vanliga kurser och sen jobbar man med att skaffa sig ingenjörsmässiga arbetsuppgifter. Det här är en metod från USA, inget nytt egentligen, man ska tänka ut en idé, skapa, driva och förvalta ur ett företagsperspektiv.

Vi har bland annat fått uppdrag från Furugården. De vill ha utemöbler för äldre. De ska vara stabila, matbricka och helst ett nackstöd. Vi träffade en arbetsterapeut som vi fick mycket tips och råd från, vilken hjälp de äldre behöver.

Jenny Abrahamsson och Mattias Smedberg har gjort sitt examensarbete på Huskvarna;

– Jag och Mattias har jobbat med effektivisera monteringen av förgasare på motorsågar, berättar Jenny

– Förenklad montering på förgasarmontering på motorsågen är en del i arbete. Vi har tittat på ritningar, granskat produkten, pratat med montörerna på plats, säger Mattias.

– Det kommer att gå snabbare att montera förgasaren, svarar Jenny efter frågan från en företagare om vad det slutgiltiga resultatet blir.

Joakim Jonsson har varit på Kongsberg;

– Jag har jobbat i en grupp där de jobbade med att framställa en ny produktionsline för att starta nattskiftet. Jag började att rita en inbana, utbana, robotställning. Väldigt roligt att hitta på nya lösningar och förbättra de befintliga på produktionslinen, avslutar Joakim.

Anders Tolf har varit på Stacke Hydraulik;

– Jag har jobbat med linjärgivarteknik och hårdkromalternativ. Vill först tacka Marcus Andersson på företaget som har hjälpt mig mycket under mitt examensarbete. Hårdkromet är populärt, dock blir den förbjuden senare i höst och jag har jobbat med att hitta ersättningsmaterial. Jag redovisar här olika typer av ytbeläggningar samtidigt som jag har jobbat linjärgivares olika kostnadsnivåer och användningsområden, menar Anders.

Kinnarps i Skillingaryd har fått besök av Robin Carlsson-Thalin;

– Jag har gjort mitt arbete på Kinnarps. Det jag har gjort är förbättringsförslag på deras nuvarande layout vad gäller ljudisolering, jobbat mycket med Lean och nulägesanalys. Jag tackar alla på Kinnarps för att jag fått göra mitt arbete där, säger Robin.

Efter examensredovisningen väntade gruppfoto och lunch ihop med företagarna, lärare och rektor. Nyutsläppta ingenjörer från Fenix Teknikprogrammet 4-årig är; Joakim Jonsson, Antoine Alzayat, Anders Tolf, Robin Carlsson-Thalin, Jenny Abrahamsson och Mattias Smedberg

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *