Nyheter

Extern part kan bygga nya skolan

Nyheter När och hur Götafors skola i Vaggeryd kommer att byggas är en fråga för våra politiker. Nu vill femklövern pröva en annan väg..

I februari gick inte det lagda förslaget fram hos barn- och utbildningsnämnden

Kommunfullmäktige gav i juni månad en tydlig anvisning att Götafors skola är prioriterat och att tekniska nämnden ska ta fram kostnader och kommunstyrelsen ska bestämma hur skolan ska se ut.

– Nu är vi i femklövern tydliga tillbaka till kommunfullmäktige att vi vill pröva en annan väg. Vi vill att extern part bygger, driftar och äger skolan, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

– Det här alternativet blir dyrare och man tappar helheten. Det här alternativet blir dyrare för våra invånare om det vi äger blir privatägt, kommenterar Kenth Williamsson (S).

(SD) höll med Femklövern under beslutet i kommunstyrelsen och tanken är nu att privatiseringen görs när det gäller bygga, äga och förvalta.

– Själva skolverksamheten ska ligga under barn- och utbildningsnämnden såklart. Men vi vill pröva det här sättet och vi lämnar över det till kommunfullmäktige för beslut, menar Gert Jonsson (M).

– Nu ska ni göra snabba beslut, vi undrar varför det tar sådan tid med Sörgårdsskolan och varför det inte hålls samma tempo där. Tror sjutton att det tar extra tid om man ändrar sig hela tiden och sedan fattar beslut i stressade situationer. Det är anmärkningsvärt när ni skickar sådana signaler gällande våra skolytor, kommentar Kenth Williamsson (S).

Taggar

Dela


11 reaktioner på Extern part kan bygga nya skolan

Gud vad negativa och klagande människor det bor i denna kommunen. Finns det något som gör merparten positiv? Tycker det bara klagas och gnälls. Är allt så fruktansvärt dåligt i denna kommunen?

Håller med Johan. Förslaget är inte taget ur luften utan det är bygg-/fastighetsentreprenören på orten som agerat duktig säljare och sålt in detta till kortsiktiga, budgetkåta politiker som inte tänker längre än mandatperioden sträcker sig. Hoppas innerligt att de inte släpper äganderätten över marken om förslaget blir verklighet. Viktigt för framtida generationer att den här typen av mark/fastigheter inte hamnar i privata händer, skolbyggnader kommer vi förhoppningsvis behöva för mycket lång tid framöver. Tänk i hundraårsperspektiv minst. Tack!

All privatisering bygger på att någon skall få avkastning.

För mig är detta ett underkännande om kommunen inte kan bygga och driva skolor billigare än privata aktörer. Dessutom har kommunen oehörda skalfördelar vad gäller drift gentemot privata aktörer med sitt nuvarande fastighetsbestånd. Är det så att finansieringen är problemet och detta är ett sätt att komma runt det?

Jag hoppas det görs en noggrann totalkostnadsanalys som bygger på minst 20 års sikt. På denna kreditmarknaden som råder idag borde kommunen med enkelhet kunna låna upp det kapital som krävs för att bygga till låga kostnader om inte kreditvärdigheten är helt under isen. Räntan på lånen kommer aldrig motsvara avkastningen den privata aktören kommer ta ut för att bygga och driva skolan.

Bygg om skolan på Götafors. Det ser ju ut likadant nu som det gjorde för 12 år sen, då jag gick där… Väggarna, golvet och toaletterna är slitna. Matsalen ser även den likadan ut, förutom möbler såklart.

Tycker ni ska lägga krutet på att börja bygga där nu, de har väntat länge på att få en uppfräschning.

I början på projektet Mejeriet fanns det intresse från ett större försäkringsbolag som ville bygga och förvalta Mejeriet! Erbjudandet innehöll option för kommunen att köpa efter ett antal år. Detta avböjdes från kommunen, nu med facit efter att Mejeriet nästan blivit klart har kommunen börjat bli oroliga över sin kompetens, eller hur skall vi tolka detta förslag?

Femklövern ledare är den dyraste kommunen hittills haft. Han byggde trygghetslägenheter i Mejeriet i kommunstyrelsens regi när han inte fick Vsbo att göra det. Han har fixat en kommundirektör för 100,000 i månaden. Han bröt mot kommunallagen när han hösten 2019 panikstoppade alla pågående projekt och nu har han ett nytt hugskott att låta privatbolag bygga och driva nya Götafors skola. Han lyckas inte få privata bostadsbolag att bygga fler hyreslägenheter som finns en marknad för. Fortsätter detta är det dags att börja förbereda sig för lokal folkomröstning innan nästa val. Jag är övertygad att en klar majoritet vill att kommunen skall äga och driva den skola för barnens bästa. Man undrar varför femklövern vill att kommunen skall bygga och äga samt driva ålderdomshemmen för de gamla men inte vill att kommunen skall äga och driva skollokalerna.

Sen när styrde politiken de privata bostadsbolagen/entreprenörerna? Att kommunen ska äga lokaler vet jag inte riktigt om det blir bättre? Fenix verkar ju funka förträffligt för att ta ett exempel…

Det är dags för nästa framgång för Femklövern. Det är lätt att föreställa sig vilket företag som ska skratta varje gång de går till banken i många år efter det avtalet.

Är Nya Karolinska en förebild… Den blev ju billig för Region Stockholm. Där har man precis samma upplägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *