Nyheter

Extra pengar måste satsas rätt

Nyheter (V) debatterar om nedskärningsvansinnet i välfärden i Vaggeryds kommun

Vänsterpartiet krävde 14 januari att regeringen i en extra ändringsbudget skulle skjuta till minst 10 miljarder kronor till kommuner och regioner under året på grund av det ansträngda läget. För Vaggeryds kommun skulle det enligt våra beräkningar ha blivit ett ungefärligt tillskott på 9,2 miljoner kronor. Lokalt skulle det kunna upphäva nedskärningsvansinnet i välfärden i vår kommun.

Glädjande nog hakade Kristdemokraterna på Vänsterpartiets krav och det blev förhandlingar även med Moderaterna i frågan. Samtidigt har ”januaripartierna” S, MP, C och L tydligen känt sig jagade av att Vänsterpartiet startade pressen utifrån kommunernas svåra finansieringsläge.

Den 20 januari föreslog dessa ”januaripartier” att fem miljarder skulle satsas på kommuner och regioner. Det är ju bra att de reagerar, men först efter det att de utsätts för press.

Den 22 januari kom V, KD och M överens om ett extra tillskott på totalt 7,5 miljarder kronor till kommunerna. Det förslaget har nu majoritet i riksdagen. Det innebär för Vaggeryds kommun ett tillskott på 7,2 miljoner kronor. Alltså två miljoner mindre än Vänsterpartiets ursprungliga förslag, men det är i alla fall bättre än S, MP, C och L:s förslag.

Dock, i detta politiska spel att försöka ta hem poänger i form av medieutspel om miljarder hit och dit får man inte glömma en sak – press på de politiska partierna ska sättas utifrån vilken verksamhet vi vill kommunerna ska bedriva. För en fungerande välfärd gör varje ny anställd personal inom äldreomsorgen och varje ny anställd barnpedagog inom barnomsorgen en skillnad i vardagen. Det är därför vi förhandlar om dessa siffror, det är inget politiskt spel utan handlar om konkret verklighet för många.

De pengar som säkerligen kommer i extra anslag till Vaggeryds kommun måste satsas på personaltätheten i äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan. För oss i Vänsterpartiet handlar det inte om ”politik” utan om en realitet.

I höstbudgeten för 2019 fick landets 290 kommuner knappt fem miljarder kronor i generella medel att dela på inför 2020. Men redan nu ser vi att det inte räcker. År 2019 var ett tufft år för många kommuner och 2020 väntas bli ännu tuffare. Nedskärningar som försämrar välfärden kan tyvärr väntas i många kommuner – detta för att de tvingas till det.

Men vi måste vända denna nedåtgående långsiktiga kommunalekonomiska trend och höja blicken – hur ska vi säkra inkomsterna till kommunerna för deras välfärdsbehov över en tioårsperiod? Om den politiska viljan finns kan en bred majoritet av partier komma överens, istället för dagens ”lappa och laga-politik” med att ständiga extraanslag måste in varje år.

Vänsterpartiet Vaggeryd kommun

Taggar

Dela


5 reaktioner på Extra pengar måste satsas rätt

Peppe, när C + L kan samarbeta med sossarna mot sina väljares önskan i valet kan väl vad som helst godkännas.

Jag kan inte riktigt fatta att kommunism o nationalism o konservatism samarbetar. Det går över mitt förstånd. Ni i V borde titta på er ideologi innan..

Vore mycket välkommet om ni följer upp detta och visar offentligt på denna sidan var pengarna hamnar i slutändan.

V – glömmer att berätta utan SD blir det inga extrapengar, med andra ord det går bra att samarbeta med SD nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *