Nyheter

Extra pengar till asylsökande

Nyheter På socialnämndens möte tog Gunilla Otterberg (M) upp frågan om de ensamkommande barnen skull kunna bo kvar i kommunen efter sin fyllda 18-årsdag.

Peter Fransson (S) vice ordförande i socialnämnden reserverade sig mot delar av besluten

– Regeringen tillskjuter extra pengar till kommunerna för att fler ska överväga att låta flyktingarna stanna kvar i kommunen efter 18-årsdagen. För Vaggeryds kommuns del handlar det om 630 000 kronor, säger Peter Fransson (S) vice ordförande i socialnämnden.

– Vi har under ett års tid jobbat med att avveckla hemmen eftersom det skulle komma nya riktlinjer för oss i kommunen i juli. Den 30 juni meddelar man i omställningsbudgeten att man kommer att dela ut extra pengar för att låta dessa som fyllt 18 år, och är i asylprocess, möjlighet att kunna bo kvar under hösten i kommunen där HVB-hemmen funnits, säger Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden.

Det nämnden nu valt att göra är att inte göra någonting alls. 18-åringarna som bott på HVB-hem får inte bo kvar när de fyllt 18 år. Ett enigt arbetsutskott beslutar att förvaltningen ska starta en utredning om det finns bostäder till dessa ungdomar i kommunen och i år handlar det om ett tiotal personer.

– Vi ska se om det finns bostäder till dem, men vi har redan de ungdomarna som har skickats till migrationsverket. Det är ju så att de är förberedda på detta och nu skapar det oro och osäkerhet när nya frågor dök upp om de fick vara kvar i kommunen. Det vi inte var överens om var att de som fyller 18 år här i september eller oktober ska få stanna oavsett. Men vi kan inte låta dem stanna under utredningstiden. Är man vuxen ska man vidare i vuxenlivet, menar Ann-Katrin Löfstedt (M).

Nämnden beslutade att låta förvaltningen utreda frågan. Däremot ville majoriteten i nämnden inte skjuta på de aktuella överlämnandena till Migrationsverket i väntan på att utredningen blir klar.

– (S) och (V) reserverades sig mot den senare delen av beslutet, påpekar Peter Fransson (S).

Ann-Katrin Löfstedt (M) är ordförande i socialnämnden

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *