Nyheter

Extra pengar till nämnder

Nyheter Jörgen Hansson, ekonomichef, föredrog för budgetförslaget som är lagd inför nästa år under måndagskvällen. Det var dags för kommunfullmäktige att under sen måndagskväll ta ställning i frågan.

Det diskuterades budget vid kommunfullmäktige

Ekonomichefen Jörgen Hansson berättar om hur, varför och när… budgeten för nästa år är tänkt.

– Steg för stegmodellen används så att vi inte missar något. Vi tappar inte bort stora frågor som är viktiga. 12,6 miljoner kronor ska kompensera och det är mycket tillväxt i barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden. Löneutrymmet har också budgeterats. Vi har haft lite förändringar för pensioner. Av 10 miljoner som investerats går 7 till Mejeriet under nästa år. De politiska prioriteringarna är summerade till 14,3 miljoner kronor. Om vi tittar på fördelningsprofilen går vi tillbaka till fullmäktiges beslut i november och kapitaljusteringarna, höst- och vårändringsbudgeten som är tagna och det är ungefär 65 miljoner som har disponerats ut till nämnder. 60,4 procent till barn- och utbildningsnämnden, 28 procent till socialnämnden. 2,9 procent har gått itill tekniska. Arbetsmarknadsenheten har fått 1,3 miljoner kronor i samband med covid-19. Överförmyndarna har fått 300 000 kronor extra. 90 procent av utrymmet i fördelningsprofilen vilket betyder tillförda medel mellan programbudgeten 2020 till budget 2021, till socialnämnd samt barn- och utbildningsnämnd.

– Politiska satsningar kommer Gert Jonsson redovisa för senare. Det ni ska ta beslut ikväll handlar om nämndernas driftramar, investeringsramar, resultat -, balans-, och finansbudget, oförändrad skatt på 21.49 kronor, nyupplåning 100 miljoner kronor, olika uppdrag till kommunstyrelsen och andra nämnder, utdelningsnivån för Vaggeryds Energikoncern med 2,5 miljoner kronor, borgensavgifter för kommunala bolag, internränta för 2021. Taxor för 2021 ska beslutas vid nästkommande fullmäktigesammanträde, berättar Jörgen Hansson, kommunens ekonomichef.

Politiska debatten startar därmed klockan 21.48….

Fotnot: Debatten om pengarna delgavs tidigare under morgonen, läs mer här

Kommunfullmäktige tog beslut om följande budget inför 2021: Valnämndens verksamhet 25 000 kronor, revisionsnämnden 800 000 kronor, överförmyndare 1,4 miljoner kronor, kommunstyrelsen 72 miljoner kronor, räddningstjänsten 12 miljoner kronor, teknisk nämnd 34 miljoner, miljö- och byggnämnden 5,2 miljoner kronor, barn- och utbildningsnämnden 422,6 miljoner kronor, kultur- och fritidsnämnden 31,2 miljoner kronor, socialnämnden 265,1 miljoner kronor, central lönepott 21,1 miljoner kronor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *