Nyheter

Extremt stor brandrisk råder

Nyheter Just nu är det extremt stor brandrisk i vårt område. Vi träffade Mats Carlsson från räddningstjänsten i Skillingaryd och hörde efter hur deras planering påverkas av vädrets makter

Pressbild MSB

Det torra vädret gör att skogsbrandsrisken är mycket stor eller extremt stor i vårt område. Stor försiktighet bör iakttas. Hur påverkar detta våra brandmän i bygden, Mats Carlsson från räddningstjänsten i Skillingaryd, berättar: 

– Det är egentligen rent ledningsmässigt lite annorlunda. Hade det gått larm för en månad sedan hade inte hälften av styrkorna åkt. Vi åker helt enkelt fler styrkor till branden. Det är vårt gemensamma samarbete i räddsamf som märks. Men lokalt sett går vi inte upp i styrka med fler brandmän. Tipsar om att ladda ner MSB appen, där kan man följa exakt hur brandrisken ser ut exakt där du befinner dig, säger Mats Carlsson. 

Vi på redaktionen laddade såklart ned appen och i denna kan man läsa: Eldningsförbud i skog och mark och sextimmars prognos finns framöver där man ser att maxvärde för perioden på eftermiddagen är en 6:a vilket betyder extremt stor risk, vilket ser ut att hålla i sig sex dagar framöver… 

Jag ser rök, eller känner röklukt, vad ska jag göra?
Kan du se var det kommer ifrån, undersök om det är risk eller fara för dig eller någon annan. I så fall ring 112 eller släck själv om du kan. Försök att hejda händelseutvecklingen vid brand eller brandfara. Inandning av rök från skogsbrand kan i högre koncentrationer och vid omfattande skogsbränder vara hälsovådligt, särskilt vid längre exponeringar. Upplever du problem med röken bör du förflytta dig till annan plats eller utrymma din fastighet. Bästa sättet att undvika röklukt är att förflytta dig till en annan plats tvärs vindriktning. 

Vad gör man när elden sprider sig?
1. Ring 112 och larma räddningstjänsten och varna de som hotas av elden. Du kan också använda 112-appen i din smarta mobil för att automatiskt skicka din position. Beskriv vad som hänt och var beredd på att svara på frågor.
2. Försök stoppa elden i vindriktningen. Du kan använda trädgrenar för att stoppa elden i vindriktningen. Ta bort alla kvistar utom cirka en meter i toppen och blöt trädgrenen om det är möjligt.
3. Försök att dämpa elden. Sopa in brinnande material mot elden och tryck trädgrenarna mot marken så att elden dämpas. Undvik att piska med stora slag för då flyger gnistor omkring och elden tar fart.
4. Avlägsna brännbart material. Plocka bort ris, kvistar, mossa och annat brännbart framför elden som kan medföra spridning. 

Mats Carlsson. Foto: David Alin

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *