Nyheter

F – 6 skola till tredje tätorten

Nyheter Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef på barn- och utbildning, lovade Hokborna nya förskoleavdelningar och en skola fram till sjätte klass. Del 4.

Grönstrukturplanen var uppe som en av punkterna vid medborgardialogen

Premiär för medborgarcafé och först ut var Hok. Representanter från kommunen var på plats för att möta de 50-talet invånare som ville säga sitt.

Tekniska chefen Magnus Ljunggren ville prata om trafiksäkerhet och lekplatser.

– Vi vill gärna ha er syn på trafiksäkerheten här i Hok, framför allt vid Stationsgatan och Malmbäcksvägen. Arbetet med gång- och cykelvägar pågår och vi träffar samhällsföreningen för att diskutera hur man förbättrar med en gångtunnel under riksvägen. Åtgärdsvalstudie är att få en medfinansiering från Trafikverket, börjar Magnus Ljunggren berätta.

– När det gäller lekplatser och grönytor så har vi numera färre lekplatser i kommunen men vi har gjort de vi har bättre.Tanken i Hok är att göra en ordentligt lekplats, som vi börjat med att göra i Klevshult. Man åker idag från Skillingaryd för att leka på lekplatsen i Klevshult. Grönstrukturplanen vi vill ha era synpunkter på hur ni vill ha det. Vilka grönytor vill ni behålla? Undrar Magnus Ljunggren.

– Vi önskar papperskorgar vid våra lekplatser, undrar en av invånarna. Magnus Ljunggren svarar att det finns knappt inga papperskorgar kvar, man förväntas att ta med sig skräpet hem.

Per-Erik Lorentzon, chef på barn- och utbildningsförvaltningen hade många intressanta ess i rockärmen inför medborgarcaféet.

– Vi är en tillväxtkommun, det är roligt att det händer mycket och går framåt. Första jobbet jag fick för ett år sedan var att vi skulle revidera vår lokalplan. Hoks skola var från början F-3 skola. Det trycker på bra ute i Hok. Vi erbjuder nu fler förskoleplatser i Hok. En ny förskola med fyra avdelningar. Vi hoppas den blir klar 2019 eller 2020. Skolan ska byggas om till skola och det ska bli en F – 6 skola för kommunens tredje tätort (som fick applåder och jubel från alla Hokbor, reds anm), berättar Per-Erik.

– Det kommer krav på teknik, slöjd, bild och vi vill inte att våra barn ska åka in till Hjortsjöskolan för att få undervisning. Vi vill ha en fullvärdig skola här. Fritidshemsverksamheten blir tyngre och det ska vara ett ställe långt mer än när man slutar vid 9 – 10, barnen känner sig inte så tillfreds med verksamheter, så kan vi göra något form av ungdomscafé skulle vara roligt om det kunde hände, säger Per-Erik.

– Skolinspektionen ställer frågor till elever och vårdnadshavare. En fråga som är viktigast tycker jag är ”är jag nöjd med min barns skola i helhet”. Rikssiffran är på 7,5 och Vaggeryd ligger på 6,8. I Hok däremot är betyget 8,3 är, alltså över rikssnittet. Man är nöjdare med skolan i Hok. Skolan fungerar väldigt bra här. Arbetsmiljön kan bli bättre, men verksamheten fungerar inte bra. I Svenarum var den låg, hoppas verkligen att den har gått upp. Vi har utmaningar i Svenarum då vi har svårt att få lärarna att stanna, menar Per-Erik.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *