Nyheter

Inspirerades för attraktiv kommun

Nyheter Kommunen- och näringslivsrådets arrangerade en inspirationskväll i Folkets hus i Vaggeryd där lite av ett tema var en attraktiv kommun att bo och verka i

Inspirationskväll i Vaggeryd

Näringsidkare och föreningar saknades när det bjöds in till kvällen som borde varit i ett fullsatt Folkets Hus. Knappt ett 50-tal totalt varav ett tiotal icke-politiska företagare anslöt sig för att inspireras.

– Det här är en viktig kväll tillsammans. Hur kan vi jobba tillsammans för att vår kommun ska vara attraktiv. 2011 och 2012 tog vi fram en gemensam vision i ett väldigt brett samarbete. Samtidigt tog vi också fram en gemensam marknadsplan som uttrycker en vilja att jobba tillsammans, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

– Det stänger fler butiker än vad det öppnar. Jag vet att vi kan vända detta så att vi gör kommunen till en attraktiv plats att bo och verka i kommunen. Vi måste tänka framtid och inte gammalt. Vi måste ha mötesplatserna och vem är mötesplatserna till för. Vi har en stark inflyttning till kommunen. Ännu fler bostäder blir det. Nya tomter, hyresrätter. Vi har en fantastiskt möjlighet att göra något, menar Patrik Kinnbom näringslivschef.

LIna Bjelke

– Vi har en av Sveriges bästa läge. Vi har en hög sysselsättning, aktivt föreningsliv och goda förutsättningar. Hur möter vi upp det här att vi faktiskt ser att det blir tomt i butikerna i centrum. Hur ska vi hålla oss till utmaningarna framöver, säger Annika Hedvall kommundirektör.

Lina Bjerke är forskare vid Internationella handelshögskolan i Jönköping föreläste under kvällen om varför ungdomarna flyttar från och flyttar till landsbygdskommuner.

– Vi behöver tänka nytt. De som flyttar från Vaggeryds kommun till Jönköping. Där finns jobben, utbildning, kultur, fritid, shopping. Det här vet vi ganska mycket om. Däremot inser man kanska snart att det är andra som vill bo på andra platser. Det är faktiskt dom som bor i Jönköping och flyttar till Vaggeryd och Skillingaryd. Det är rätt så problematiskt när man inte vet något om detta. Varför skulle man vilja bo på någon mindre ort. Vad är det som attraherar folk att flytta till landsbygden. Vem är det som flyttar till landsbygden? Vi tar ut alla individer, var hade de sin rot innan de började utbildning. Vad är det som påverkar flytten? Om man har en längre utbildning, är ensamstående och om man har utländsk bakgrund är sannolikheten mindre om man ska flytta tillbaka till födelseorten. Individen som har barn fem år efter examen är de som är mest troliga att de vänder tillbaka till landsbygdsorten igen. Efter tio år är barneffekten borta, berättar Lina och frågar samlingen vem är det som bär ansvaret? Näringslivet är viktigt, befolkningen och lokala politiker och tjänstemän.

Lina Bjelke

– Vad tänker du när vi säger att vi vill att våra tjänsteman ska flytta hit? Är det viktigt att vi politiker säger att våra tjänstemän ska bo i kommunen, undrar Ewa Magnusson (L).

– Spontant ger det signaleffekt att det ska vara en fantastisk plats att bo i Vaggeryds kommun. Signalvärdet är viktig. Men medföljande partnern ska också ha ett jobb, menar Lina Bjerke.

– Förvånande nog är medelåldern hög här ikväll. Det är sorgligt att vi inte har ungdomarna med på inspirationskvällen, säger Susanne Haegerstam.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Inspirerades för attraktiv kommun

Kommunen borde ha en internethandlingsplan för dom som köper hus utanför tätorterna.
För som det är nu blir man hånfullt behandlad av fiberföreningarna, i bästa fall, när man undrar vad man kan göra när man hittat sitt drömhus på landsbygden och det inte kommer finnas ens telefon eftersom Telia kommer ha klippt av ledningarna när det är dags för inflyttning…

Kommunen rycker på axlarna och hänvisar till fiberföreningarna…
Fiberföreningarna är otrevliga och hånfulla när man frågar dom…

Trots det går kommunen ut med att det ska vara 100% internettäckning i kommunen…
Hur har dom tänkt att det ska gå till ?

Bjud in allmänheten till dessa inspirationskvällar också! Vi måste arbeta tillsammans för att lyckas! Dessutom behövs det kanske nya och yngre förmågor för att kommunen ska hänga med i utvecklingen….

Med de skumma anpassningarna till ”rättssäkerhet” så är det nog inte troligt att det blir attraktivare att bo i Vaggeryds Kommun. God välfärd är en viktig del i hur attraktiv kommunen är

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *