Nyheter

”Fabriken” flyttar till gamla Skillingarydsalvan?

Nyheter När kommunstyrelsen i början på januari  köper Skillingarydsalvans gamla lokaler innebär det sannolikt att dagligverksamheten på Fabriken lämnar Vaggeryd och flyttar in på Smedjegatan i Skillingaryd.

Vid sammanträdet med kommunstyrelsens arbetsutskott fick till kommundirektören Annika Hedvall nämligen i uppdrag att säga upp avtalet med Mack Fanér Fastigheter AB som äger Fabrikens nuvarande lokaler i det som en gång var Waggeryds Möbelfabrik.
Troligtvis kommer socialnämnden nästa vecka ställa sig bakom förslaget att flytta Fabriken från Vaggeryd till Skillingaryd.

Dagligverksamheten på  ”Fabriken”  i Vaggeryd driver småskalig  legotillverkning. I lokalen finns även möjlighet att arbeta med snickeri. Verksamheten är arbetsplats för personer med beslut om daglig sysselsättning enligt LSS.
Lokalen hyrs av socialförvaltningen via fastighetsenheten som har ett avtal med hyresvärd Mack Fastigheter AB.

Avtalet medför enligt socialnämndens skrivning ”att kommunen är ansvarig för att hålla den i ett sådant skick som är nödvändigt för målgruppen och som passar verksamheten”.

Förre fastighetschefen Georg Theodoridis påpekade i fjol att det nu krävs ett stort underhåll av lokalen. Han ansåg också ”att det är ett orimligt högt pris som avtalats i jämförelse med marknadspriser för liknande fastigheter. Fabriken har varit ändamålsenlig men är också trångbodd vilket medför behov av att se efter annan lokal.”

Månadskostnaden är idag 26 700 kronor. Uppsägning av avtalet ska ske senast den 31/12 och uppsägningstiden är ett år.
Visionen är att skapa ett gemensamt hus för daglig verksamhet. För att det ska vara möjligt krävs en lämplig lokal för ändamålet.

Socialchef Lotta Damberg skriver till socialnämndens ledamöter:
”Förvaltningen ser stora fördelar med att hyra lokaler av fastighetsenheten istället för privata hyresvärdar. Vi kan påverka kvaliteten på lokalen och behöver inte vara oroliga att mötas av överraskande hyreshöjningar eller risker att plötsligt inte få hyra lokalen längre. Det ger en långsiktig trygghet för verksamheten. Det ligger även i socialnämnden uppdrag i strategisk plan och budget att göra en lokalöversyn för att säkra att vi har bra och kostnadseffektiva lokaler”.

Utöver inköpspriset på 2,5 miljoner kronor kommer det krävas ombyggnation av lokalerna i Skillingarydsalvans gamla byggnad. Ombyggnaden beräknas kosta en miljon kronor.  Driftskostnaden beräknas  enligt mäklarens underlag  till 144 000 kronor om året.

Fotnot: Skillingarydsalvan är numera lokaliserad på Logatan 11 i Skillingaryd med nya ägare sedan ett par år tillbaka.

"Fabriken" ligger i det som en gång var Waggeryds Möbelfabriks lokaler på Frideborgsvägen.

Taggar

Dela


1 reaktion på ”Fabriken” flyttar till gamla Skillingarydsalvan?

Ja risken finns ju att det blir en upprepning av storgatan o Karlavägen. Det är ju Moderaterna som driver detta. Men som dom sa vid flytten av Karlavägen detta blev inte bra men vi måste se framåt o lära oss till nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *