Nyheter

Fabriksgatan i Vaggeryd

Nyheter Hjalmar Anderssons Snickerifabrik bildades 1906. Fabriken består av en maskin- och en sammansättningsverkstad. Fabriken tillverkade vagnar och slädar som skickades till återförsäljare i södra Sverige.

När vagnstillverkningen upphörde i slutet av 1920-talet började företaget renovera antika möbler. Utöver detta utfördes bildhuggeri och svarvning åt möbelfabrikerna i Vaggeryd samt tillverkning av stolar och golvur.

På 1970-talet upphörde verksamheten och lokalerna stängdes.

De två snickeriverkstäderna står fortfarande kvar i ursprungligt skick med hela sin uppsättning av maskiner och verktyg, trots att de stått oanvända i 50 år.

Med ingång från Fabriksgatan finns det på brandstationen ett litet museum. Där har Brandmännens Seniorförening samlat äldre brandsläckningsutrustning bland annat Vaggeryds första brandspruta på hjul från 1904 och den fösta automatiska larmanordningen kopplad till brandstationen.

Waggeryds Museiförening och IOGT/NTO inbjuder till visning på lördag 6 maj.

Brandmuseum.  [1/4]

Fabriksgatan 1, kvarteret Tule 1. Hjalmar Anderssons snickerifabrik.  [2/4]

Maskinverkstaden-omkring-1912. Från vänster Karl Gustavsson och treårige Olle Andersson med sina föräldrar Hjalmar och Hulda Andersson  [3/4]

I snickarverkstaden från vänster Hjalmar Andersson, Olle Andersson, okänd, Janne Andersson och Valther Andersson  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *