Nyheter

Facklig valupptakt i Vaggeryd

Nyheter Idag samlades ett 70-tal medlemmar i IF Metall och Kommunal för en gemensam valupptakt.

För första gången arrangerades en valupptakt gemensamt mellan Kommunal, avdelning Sydväst och IF Metall avdelning Västbo-Östbo. Tanken har dykt upp då och då när de träffats i de gemensamma lokalerna. De säger sig vara förutsättningar för varandra. Industrin är viktig för att finansiera välfärden och utan kommunals medlemmar är det svårt att skapa välfärd. De ser det också som angeläget att lära av varandra för att skapa förståelse för det arbete och de krav som respektive förbund gör och ställer. De säger sig bli starkare om de gör gemensam sak. Både kommunala ordförande Cecilia Ljungqvist och IF Metalls ordförande Besim Matoshi tycker att det var hög tid för en gemensam satsning.

LO:s förste vice ordförande Therese Gouvelin, som är valansvarig på LO, instämde i detta att hela LO-familjen blir starkare då man samverkar. På frågan om parti-facklig samverkan förutsätter att det är socialdemokratin som är den politisk delen, svarade de samstämmigt ja. De pekade på den historia som finns och det som beskrivs som den svenska modellen, något som krävde en enad front från fackförening och socialdemokrati.

Den svenska modellen ur ett historiskt perspektiv behöver dock lyftas in i dagens debatt.

Konkreta frågor att driva ur ett fackligt perspektiv är satsningar på kunskap för att utveckla arbetsmarknaden, höjd A-kassa och att bibehålla LAS (lagen om anställningsskydd).

LAS är väl mer eller mindre tandlös?

– Inte alls, säger Besim Matoshi. Visst är det så att arbetsgivare har möjlighet att förhandla inom LAS men det görs med en facklig motpart, och vi hittar i stort sett alltid en gemensam lösning. Det stora problemet är att arbetsgivare med färre än tio anställda kan undanta två personer från LAS utan facklig insyn.

Ni bidrar ju till socialdemokraternas valkampanj med 30 miljoner?

– Det är fel, säger Therese Gouvelin. Vi satsar 30 miljoner på LOs valkampanj, som i och för sig är till för att få en socialdemokratiskt ledd regering, en valkampanj som bygger på att utbilda fackliga företrädare för att samtala med kollegor och arbetskamrater. Siktet är inställt på en halv miljon genomförda samtal.

Alla tre var också överens om att det är bra med välutbildade fackföreningsmänniskor på den politiska arenan och för att öka kunskaperna genomfördes också en föreläsning om vinsten av ett jämlikt samhälle.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Facklig valupptakt i Vaggeryd

Mycket bra skrivet, Thomas Axelsson.

30 miljoner av LO-medlemmarnas avgifter till att stödja Socialdemokraterna! Inte klokt!

LO är en facklig organisation och ska inte stödja
något politiskt parti!

Man kan verkligen fundera på vad Kommunals valda representerar sysslar med . Facket skall inte vara en politisk organisation, det är sådant vi har politiska partier till. Vill man bedriva socialdemokratisk opinionsbildning så får man göra det som representant för det partiet. Med tanke på att en stor del av LOs medlemmar inte ens röstar på (S) längre så blir det inte bättre.
Ni skall representera era medlemmar, inte det socialdemokratiska partiet. Det är inte svårare än så.

Jag hoppas att vi slipper sossar som skall springa på arbetsplatserna och kampanja
Utan det får ni sköta på fritiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *