Nyheter

Fågelfors såg & kvarn

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Lagans vattenkraft har utnyttjats långt innan dagens kraftverksdamm byggdes. Kanske drevs kvarnen från början av munkarna i Nydala. På 1800-talet fanns här en kvarn och såg som ägdes av Johannes Jönsson Mölnarp. Den låg då vid östra dammfästet. I dag är kvarnplatsen nästan helt dold under jordmassorna som byggt upp dammvallen. 

Karl Johan Pettersson Djerv, född 1854, blev anställd som mjölnare vid Fågelfors 1894. Familjen stannade då bara två år men kom tillbaka och köpte år 1906 kvarn och såg. Familjen drev verksamheten till nedläggningen 1911. 

År 1884 hände en mycket svår olycka vid sågen på Fågelfors. Anders Johansson, från Vägabo mellan Slätthultet och Mörkebo, hade då fått arbete på Skillingaryds Södergård. Anders, då 22 år, kom till sågen med ett lass stock. Vid besöket råkade han få båda sina armar avsågade av sågklingan, den vänstra strax ovanför armbågen och den högra vid handleden. Han fick hjälp till lasarettet och överlevde olyckan. De första åren efter olyckan måste det ha varit synnerligen fattigt i stugan, mor Stina var 65 år och änka. Anders måste ha hjälp med nästan allt, att klä sig, att äta med mera.

Karta över Fågelfors 1853. Den dåvarande dammen var mycket lägre än dagens. Precis nedanför dammen ligger en liten byggnad på var sida om strömmen. Troligen fanns vattenhjulet mellan byggnaderna. Vägen går över vallen norrut till ytterligare en bro över bräddavloppet vid 20. Bostad och ladugård syns öster om kvarnen. Nedanför dammen kan man se att vattnet sökt sig olika vägar.   [1/2]

  [2/2]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *