Nyheter

Fältare för en tryggare kommun

Nyheter Sedan den första december är det fältsekreterarna som har ansvar för arbetet med andt-frågor i kommunen. Det handlar om alkohol, narkotika, dopning och tobak.

Patricia Ekström och Reshat Shabani

I höstas beslutade kommunen att ge ett tydligare ansvar för andt-arbetet och valde då att lägga ansvaret för detta hos fältsekreterarfunktionen. Med tanke på det ökade ansvaret och arbete har man nu anställt ytterligare en person vilket innebär att de nu när två som ska driva dessa frågor inom ramen för sina ansvarsområden.

– Det känns bra att vi får ett tydligt ansvar och mandat, men allt bygger ju på att samtliga förvaltningar gör sitt, säger Reshat Shabani som är en av fältassistenterna. – Samverkan är nyckelordet om vi ska nå framgång och samverkan är något som fungerar i vår kommun, fortsätter Reshat och berättar om hur viktigt och värdefullt arbetet är inom kommunen men också med andra som näringsliv, föreningsliv och myndigheter.

Reshat Shabani har jobbat som fältsekreterare i knappt fyra år och har nu fått sällskap av Patricia Ekström som började för tre veckor sedan. De arbetar, som namnet antyder, ute på fältet. Det innebär mycket kontakter med, framförallt skolorna men också med samhället i övrigt som butiker, övrigt näringsliv, föreningar, polisen och de kommunala förvaltningarna.

I arbetet ingår att finnas ute i samhället, att vara tillgänglig för ungdomarna för att kunna förebygga problem med hälsa, relationer och risken att hamna på brottets bana. De är en stödfunktion för ungdomar och även föräldrar som behöver prata.

De påpekar att de ska bygga förtroendefulla relationer med ungdomarna, men inte ses som kompisar. De ska vara vuxna vänner som man kan prata av sig hos.

Arkivbild

När det gäller problem med alkohol, narkotika och tobak pågår ett ständigt arbete i samverkan med bland annat butikerna i kommunen för att säkerställa att åldersgränser hålls och vara på tårna vid eventuell langning. De problem som fanns med narkotika i Skillingaryd i höstas har lugnat ned sig efter de resurser som då sattes in, och det har påverkat även alkohol och tobak. Frågan om dopning har inte varit prioriterad ännu men man planerar att träffa gymägare under året, såväl privata som kommunen.

-– Som fältsekreterare krävs det att man rör sig i de miljöer där ungdomar finns, men även ha lite koll på sociala medier, säger Reshat och Patricia. De jobbar uppsökande för att fånga upp ungdomar, 13 till 21 år, i riskzonen, även om man är en resurs för alla ungdomar. De rör sig ute dagtid, kvällar och helger. Men erfarenheten säger att det är extra viktigt med insatser vid helger som Valborg, Halloween och skolavslutningar.

Nu ska alltså kommunen göra en större satsning inom andt-området för att stärka det förebyggande arbetet för att upptäcka ungdomar i riskzonen och göra insatser för att senarelägga debuten för de som ändå kommer att pröva till exempel alkohol och tobak. Fältsekreterarna har nu ansvar för att ta fram ett kommunalt handlingsprogram kring detta, ett dokument som ska vara vägledande för samtliga förvaltningar i sina egna verksamheter.

Vaggeryds kommun ingår sedan tidigare i det länsövergripande arbetet kring andt som drivs i länsstyrelsens regi med namnet Insikt – Utsikt. Det är ett samverkansorgan där samtliga kommuner, regionen, polisen med flera deltar. Med den ökade resursen i Vaggeryds kommun kan man delta mera aktivt även på länsnivå.

Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *