Nyheter

Fältvandring på Jussö lockade

Nyheter Under tisdagskvällen samlades ekologiska lantbrukare, växtodlare, Lantmännen och Länsstyrelsen för fältvandring på Jussö gård med avslutning vid spannmålstorken vid Starkeryds gård

1600 höns och 1500 av dessa sprang och gömde sig när kameran kom fram  [1/14]

Lantbrukarna är på väg ut till fältet på Jussö gård  [2/14]

Melker Claesson, Starkeyd, kollar av sådden  [3/14]

Lennart i Boda fanns på plats för att lyssna till intressant ämne  [4/14]

Längst till vänster Sofie Johansson, Lantmännen  [5/14]

Tvåbladigt ogräs - då är det dax att ogräsharva åkern  [6/14]

Hunden lugnar ner sig efter en springrunda på fältet  [7/14]

Från vänster Simon driftsledare Jussö och Per-Anders från Lantmännen  [8/14]

Jussö gård. Ladugården byggd 2004  [9/14]

En av Sofies hundar trivdes bra i det nysådda vetet  [10/14]

150 hektar åker odlas i gårdens regi  [11/14]

Ekologiska lantbrukare  [12/14]

Knappt en månad gammal sådd  [13/14]

Ekologiska lantbrukare  [14/14]

Lokala LRF avdelningar, Lantmännen, Länsstyrelsen och ekologiska lantbrukare bjöd in till fältvandring vid Jussö Gård, Värnamo kommun, under tisdagskvällen.

– I år har vi två träffar i länet. Igår var vi ungefär 45 personer på liknande information i Aneby. Här på Jussö gård är vi nästan lika många ikväll, säger Sofie Johansson, Lantmännen i Vetlanda.

På plats var också Per-Anders Andersson, även han från Lantmännen, som höll i föredraget om växtodlingen för de ekologiska intresserade lantbrukarna som hade anslutit sig upp till ett blåsigt Jussö.

Vandringen började på laduårdsplan och fortsattte ut på fälten. Simon, som jobbar som driftsledare på ekologiska gården Jussö, berättade om hans råd och tips för att få ut det bästa och mesta ur ekologisk odling.

– Jussö gård har ungefär 150 hektar åker, 16 000 höns och vi jobbar ekologiskt här på gården. Jag har jobbat med växtodling länge och tankesättet här är att vi har växtsådd just här på fem till sex år, börjar Simon.

– I år odlar vi höstvete och raps och nästa år växlar vi till havre. Hönsen får halva fodret med havre och halva med koncentrerat foder. Majoriteten som nu är odlat här på gården gjordes den 11 april i år. Visar sig vara ett gynnsamt datum, då regnet kom dagen därpå, menar Simon.

Driftledaren fortsätter att berätta om hur de vårplöjt, gått ner grunt med tallrikarna och sedan kört på flytgödsel. Därefter har de harvat åkern innan de vält både före och efter sådden.

– Priset på ekologiskt spannmål är mycket högt och vi vill ha ett bra netto för att kunna gödsla mera, säger Lantmännens Per-Anders.

När fältvandringen på Jussö var klar åkte samlingen till Starkeryds gård i Skillingaryd där Fredrik Claesson visade upp sin nybyggda spannmålstork. Givetsvis avslutades kvällen också med kaffe och kvällsmacka.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *