Nyheter

Fameco skruvar upp

Nyheter 1950 grundades Presso och det har hänt en hel del sedan dess. För någon vecka sedan släppte företaget sin nya logotype och framtiden är ljus för Fameco på Fabriksgatan i Skillingaryd.

Gänget samlat framför nya loggan; Från vänster fabrikschefen Tomas Wedenby, Jörgen Lindkvist, Bun Hoa, Gunnar Wilander, Tan Doolk, Mikael Schelin och Rickard Andersson  [1/6]

Ny logga  [2/6]

En del produkter  [3/6]

Trappan upp till kontoret  [4/6]

Vetskapen om var detaljerna tar vägen är viktig, säger Tomas Wedenby  [5/6]

Fameco ökar upp sin produktionstakt och har nu börjat med nattskift  [6/6]

Starten för företaget var Presso under 50-talet och namnet Kendrion fanns fram till 2005. Fameco har funnits i nuvarande lokaler sedan 1971, tidigare låg det längre söderut på Fabriksgatan i Skillingaryd. Idag är byggnaden utbyggd i tre omgångar. Ett välkänt företag i bygden och idag arbetar 85 anställda, varav ett 15-tal tjänstemän, i byggnaden och fabrikschefen Tomas Wedenby är optimistisk.

– Jag började jobba som produktionstekniker för 18 år sedan och har blivit kvar. Vi är många som har jobbat här länge. Runo Sandahl har varit här sedan 1971 och väldigt många har arbetat här i 30 – 40 år, så visst märks det att vi trivs här, säger Tomas Wedenby med ett stort leende.

Fameco omsätter 316 miljoner och växte med 70 miljoner under 2017. Vi har varit på besök hos Fameco för att se vad man gör innanför väggarna.

– Vi gör brickor, plåtkonsoller, pressar plåtartiklar. Om du har en Huskvarna självgående gräsklippare så gör vi hjulaxeln till den. Vi har fina kunder, Volvo är vår största kund och Huskvarna är god tvåa. Vi vet vilka kunder vi vill jobba med och vi ger långsiktig trygghet. Idag pratar vi i inte brickor utan ”onestop shop” vilket betyder att allt ska kunna köpas hos oss. Vi har kunskap, kompetens och artiklarna, berättar Fredrik Schultz som är VD på företaget.

Maskinparken på Fameco består av pressavdelning med exenterpresser, 17 stycken automatpressar, verktygsavdelning samt ett antal trådbearbetningsmaskiner, svarvar, flerop-maskiner, kantpress och trumlingsanläggning.

– Trådbearbetningen är ovanlig här i vår kommun. Vi började med laser och kantpressning 2009 och skärande bearbetning 2007, berättar Tomas.

– För några år sedan var vi inte tillräckligt lönsamma och förra året gjorde vi en rejäl förändring och vi fick till en tillväxt som är långt över marknadssnittet, vi ökade med 30%. Vi vill bygga upp en stolthet internt och extern och vi är redo att möta framtiden, berättar Fredrik Schultz.

Fredrik fortsätter berätta att man ser ljust ut på framtiden och att Fameco är i en expansionsfas och kommer att omsätta 400 miljoner år 2020 med ett socialt- och miljöansvar.

– Vi ska bli bästa arbetsgivaren i regionen. Man ska kunna känna sig trygg i alla nivåer. Många ställer upp när det är övertid och hade vi inte haft den personalen som ställer upp hade vi inte nått det resultat vi fått. Man ska känna att det är en ren och bra arbetsmiljö och där har vi lyckats, avslutar Fredrik Schultz.

– Det är en fördel att få jobba i ett företag där det är positiv anda och framför allt är det roligt när vi har tillväxt och lönsamheten förbättras. Att anställa nya medarbetare och se dom passa in och växa är det roligaste, avslutar Tomas.

Nu har även ett nattskift startats upp och det är ett 20-tal som jobbar ständigt kvällspass och ett 40-tal som jobbar dag- eller förmiddagsskift. I Hillerstorp, där lagerverksamheten finns, sysselsätter ett 20-tal personer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *