Nyheter

Familjen Holms husdröm gick i kras

Nyheter För ett år sedan skrev vi om Mattias Holm som ville bygga drömhuset i Hult utanför Vaggeryd men det blev aldrig så

Familjen Holms drömtomt  [1/5]

Mattias informerar kommunledningen för ett år sedan  [2/5]

Här är trakten där familjen ville bygga, men så blev det inte  [3/5]

Riksdagsledamoten Mats Green också på plats när det begav sig  [4/5]

En besviken Mattias Holm idag ett år senare  [5/5]

Vi tog kontakt med Mattias så här ett år efter att han besökte drömtomten tillsammans med kommunala tjänstemän samt kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson och den moderate riksdagsledamoten Mats Green. Det är en bedrövad och besviken Mattias Holm vi träffar i lägenheten i Vaggeryd.

– Man känner sig lurad och besviken, säger Mattias och tilläger att han litade på kommunen när de sa att de skulle stötta honom 100 % hela vägen. De visste och sa att det inte var ett enkelt område att få bygglov i liggande anslutning till skjutfältet, men ett löfte om uppbackning ställdes ut.

Hur har det gått?

– Åt pipan, säger Mattias Holm och uttrycker ilska och besvikelse över att, som han tycker, blivit sviken av kommunen. Allt var klart fortsätter Mattias och berättar att de hade klart med tomtköpet och alla bankpapper var på plats och de byggde sitt drömhus i sina tankar.

Efter många om och men beviljades ett bygglov som dock överklagades till Länsstyrelsen som upphävde bygglovet. Länsstyrelsens beslut överklagades men de fick rätt i domstol. Vid det läget fanns bara en instans kvar, regeringsrätten.

I det läget backade kommunen och valde att inte hjälpa Mattias med att få saken prövad på högsta nivå. Kommunen sade sig vara rädda för att förlora i regeringsrätten och då få ett prejudikat som definitivt hade stängt frågan för en lång framtid.

Hur kommenterar kommunen hur de ser på Matias Holms besvikelse och bristande tillit till Vaggeryds kommun?

– Det är naturligtvis beklagligt och det är precis som han berättar, säger Gert Jonsson som är kommunstyrelsens ordförande när vi ställde frågan till honom.
Han menar att de hade att välja på att biträda Mattias Holm med risken för att få ett nej även i regeringsrätten eller att backa och få ett regelverk som möjliggör byggnation i dessa områden framöver.

Så ni valde att offra en person, Mattias Holm, för att möjliggöra för andra framöver?

– Det känns lite hårt att säga det så, men det är faktiskt innebörden, medger Gert Jonsson.

Han tillägger att det måste till en ordentlig översyn av bygglovsregler kring skjutfält, nära infrastruktur och strandskyddat område. Vi har förmodligen många fall som Mattias Holms runt om i landet och det är riksdagen som beslutar om lagar och det här måste redas ut, avslutar Gert Jonsson.

Hur känns det nu Mattias och vad händer?

– Jag blev lite chockad när jag fick beskedet innan sommaren att kommunen valde att inte ge mig stöd trots sitt löfte. Nu har det övergått i lätt ilska och frustration över att det inte går att lita på folk. Jag saknar förtroende för de som fattade besluten.

– Vi fick i och för sig erbjudande om en annan tomt men den var inte alls som den vi önskade så vi kunde inte tacka ja. Nu sitter vi i lägenheten och letar tomtmark eller fastigheter i område på landsbygden i Vaggeryds närhet, men det lär dröja innan vi kan uppfylla barnens drömmar om ett eget hus, blir avslutningsorden från Mattias Holm.

Taggar

Dela


15 reaktioner på Familjen Holms husdröm gick i kras

Varför varför varför har merparten av Vaggeryds Kommuns invånare och politiker så svårt att acceptera beslut? Överklaga och gnälla till leda är visst det enda man fördriver tiden med. Ett nej är ett nej, acceptera det och gå vidare. Har vi inte viktigare och större problem att ta tag i och lägga tid och energi på? Snacka om i-landsproblem på sandlådenivå

Jag har inte sagt att de skall öva för att föra krig, men det kanske fodras övningar för att bekämpa dylika vapen som andra makter tar till. och jag skulle vilja se de kanoner som du pratar om. att köra omkring med dem på olika övningsfält när vårt luftförsvar är utrustade med hypermoderna raketvapen. Vare sig du eller jag vet vad försvaret tänker göra med fältet, och FM? vem det nu är lägger sig nog inte i vad försvaret gör med Skillingaryds skjutfält. Men de stoppar definitivt landsbygdsutvecklingen i Vaggeryds Kommun.

Varför kommer FM att utöka sina aktiviteter i Skillingaryd? Efter många år av avrustning/nedmontering så har våra politiker beslutat att åter igen satsa på FM. Värnplikten är aktuell igen samt att budgeten för FM ökar och kommer öka närmsta åren. För er som tror att artilleri tillhör det förgångna så kan man läsa om konflikten i Ukraina och FM satsning på artillerisystemet Archer. Glöm inte att fortifikationsverket sålde av många fastigheter under nedmonterings tiden. Det som finns kvar kommer att belastas ännu mer.

Det kommer aldrig mer några långskjutande kanoner till Skillingaryds skjutfält. Vad skulle de här att göra. Med de sofistikerade vapen som används i dagens konflikter fodrar helt andra övnings-
områden. Att militären vill hålla ett grepp om skjutfältet är förmodligen den att de vill försäkra sig om en övningsplats för fotfolket som sker i dag. Det kan ju röra sig om gas o andra kemiska vapen.

Gas, kemiska vapen? Det är väl inte Sadam Huseins soldater som ska öva på fältet? FM kommer att ha betydligt många fler övningar/aktivitete än vad man har haft de senaste 15 åren.

Håller helt med Dig långskjutande grovkalibriga haubits/kanoner kan inte öva här. Det enda artillerregementet i Sverige finns i Boden.

Tror att Du överskattar det gamla artilleriskjutfältets (skjutbanans) betydelse för att kunna försvara landet

Man får inte glömma att försvarsmakten kommer utöka sina aktiviteter på skjutfältet, vilket innebär att det kommer skjutas med större kanoner och oftare. Vill man verkligen bo så nära fältet då?

Hur vet Du att Försvarsmakten kommer att öka sina aktiviteter på fältet ?? Varifrån har Du fått dessa uppgifter? Det har inte skjutits på de senast 5 månaderna och på de senaste stora försvarsövningarna under senaste året var det ingen aktivitet på fältet.
Större kanoner som Du pratar om finns idag på artillerimuseet i Kristianstad. A6 lades ner 1985 och då användes haubits.
Idag finns endast några hubits i Boden.
Vad menar Du?
Vad gäller boendet är det inget problem. Jag är uppväxt i Boarp där familjen har en fastighet sedan 20 bor jag i Hult. Vi är nu 47 personer som bor på 7 gårdar runtomkring i Hult, vi trivs alla utmärkt.
Tråkigt att Mattias med familj inte får bygga i Hultabyn.

Tycker politiken borde sett omöjligheten till detta i ett tidigare skede och inte ge falska förhoppningar.
Är väl bättre att lägga energin på område som innebär lite mindre svårigheter. Inte fel att på sikt söka en lösning runt skjutfältet, men man måste inse svårigheten och därmed inte ge falska förhoppningar. Vaggeryds kommun är fantastisk bra med många fina möjligheter till en tomt på landet. Har ju visat sig att många markägare är beredda att sälja tomter, så jag hoppas att det dyker upp en bra tomt.

Jörgen, Du borde känna till vad våra politiker enades om inför nu gällande översiktsplan ÖP12. Sedan dess har olika kommunledningar väntat på att någon skulle söka bygglov. När det nu finns 2 aktuella bygglovsansökningar går det ”grus i hela vårt politiska maskineri”. Skall verkligen bygglov på privat mark i vår kommun beslutas av tjänstemän på Försvarshögkvartert i Stockholm eller på Länsstyrelsen i Jönköping?? Nej!
Jag vet även att många fina tomter till salu här på landsbygden men vad hjälper det då bygglov ej beviljas.
Sen håller jag med Dig om att våra politiker skall inte ge falska förhoppningar

Jag reagerade tidigt över dessa löften som gavs till höger och vänster, vilket absolut är det största misstaget. Tror däremot att aktiviteten på skjutfältet kan öka igen, pågår vad jag har förstått en del diskussioner där Skillingaryd är inblandat. Jag ser inte Skjutfältet enbart som ett problem och bara negativt. Jag är uppvuxen med E4:an på ena sidan och Skjutfältet på andra sidan, upplevde aldrig bullret som ett problem. Tycker nog vi har skapat ett regelsystem som snart gör allt omöjligt.
Vi får inte glömma att skjutfältet är en del av vår historia, utan detta hade kanske Skillingaryd inte funnits. För handeln och livet i Skillingaryd har
Skjutfältet inneburit stora fördelar och möjligheter, har inget emot att det åter blir så.
Dessutom är jag ny i politiken och tänker inte
bry mig så mycket om vad mina föregångare har
beslutat, tänker kämpa för det jag tycker är rätt idag.

Ser inte själva Skjutfältet och buller som något problem. Problemen är utanför skjutfältsgränsen!

Är ju själv uppvuxen vid skjutfältet och sedan 20 år valt att bo i Hult. En av de finaste och tystaste platser i kommuner. Förstår att folk vill bygga och bo här. På 20 år har befolkningen i och runt byn ökat från 17 till 47 personer!
Problemet vi lyfter fram är det stora buller/influensområdet öster och väster utanför skjutfältsgränsen, totalt 6400 hektar, en yta på 8 x 8 km mellan Skillingaryd och Vaggeryd och där Försvarsmakten inte vill ha något boende.

Vad gäller vår historia så fanns ju Skillingaryd redan långt tillbaka och Indelningsverkets verksamhet på Slätten pågick ju fram till 1900.
Artilleriskjutfältet som vi skriver om kom hit först 1896. På 1940-talet tvångköptes mark både norr och söder ut, fältet utökades då med ca 1300 hektar. Miljöprövningen som nu fortfarande ställer till problem med bygglov utanför fältet kom 1996.

Förstår verkligen att Mattias är besviken och frustrerad. Från början blev han tipsad om denna tomten i Hult av kommun och sedan har all hjälp med bygglov uteblivit. Det verkar som Försvarsmakten alltmera lägger en död hand över det stora influensområdet mitt i kommunen. Hur kan försvaret påstå att ett hus i Hult skulle ” medföra inskränkningar av verksamheten på skjutfältet och därigenom medföra påtaglig skada på riksintresset Skillingaryds skjutfält”. Är det svenska försvaret så bräckligt, detta är INTE ett seriöst remisssvar för att stoppa bygglovet. Varför reagerar och agerar inte våra politiker kraftfullt?? Inför senaste översiktsplanen ÖP12 (remissvaren) uttalade sig samtilga partier i kommunen att verksamheten på Skillingaryds skjutfält inte skulle tillåtas störa kommunens utveckling utanför skjutfältets gränser. ALLA var då överens om inga restriktioner skulle finnas och att det är kommunen och markägarna som bestämmer den framtida utvecklingen och verksamheten utanför fältet!
Något parti ville då att om inte ÖP12 antogs av Länsstyrelsen skulle vi arbeta för nedläggning av Skillingaryds skjutfält på sikt!
Något parti föreslog då att gårdar som ligger i skjutfältets randområde såsom Hallafors, Studstorp, delar av Fastorp och Norra Linneryd måste förbli levande miljöer och säljas!
Av detta som föreslogs och även beslutades blev intet!
Idag några år senare är det inga politiker som träder fram och backar upp de två byggloven i Hult och Boarp, långt utanför skjutfältsgränsen.

Vad tycker egentligen dagens kommunpolitiker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *