Nyheter

Fantastisk trädgård lockade

Nyheter 160 personer besökte Suzanne Vidjas trädgårdsvisning i Ekeberg utanför Byarum under sommarens trädgårdsvisningar.

Trädgrådsvisningen hos Vidja  [1/19]

Amanda och Suzanne hälsar välkomna  [2/19]

Nyckeln finns ibland i detaljerna  [3/19]

Fina blomsättningar  [4/19]

Svetsarbete ramar in  [5/19]

Eldplatsen är en populär plats på vintern  [6/19]

Suzanne med döttrarna Amanda och Emilia  [7/19]

En stor grön trädgård  [8/19]

En älva  [9/19]

Fjärilarna lockas av blommorna  [10/19]

  [11/19]

Stenparti med barrträd  [12/19]

  [13/19]

  [14/19]

  [15/19]

Vackert vid bäcken  [16/19]

En tovad mus gömmer sig  [17/19]

Trädgårdsarbetet finns alltid  [18/19]

Vattenbad för törstiga insekter  [19/19]

Suzanne Vidja är en av de som för första gången i år ställde ut sin trädgård i Vaggeryds Trädgårdsförenings årliga öppna trädgårdar. Suzanne sitter i styrelse för Trädgårdsföreningen och hon blev övertalad om att vara med och visa upp sin trädgård

– Det var jätte trevligt och alla var snäll och gav beröm, men jag är väldigt självkritisk, berättar Suzanne. Jag älskar själv att gå på trädgårdsvisning men tycker alltid att det ser så perfekt ut, under visningen var det tur att folk pratade med mig annars hade jag börjat rycka ogräs!

De hade väntat sig 50-60 besökare, speciellt med tanke på coronapandemin och de 30 graderna som visades på termometern men besökarna fortsatte att välla in.
– Jag var helt slut efteråt! Jag åt mat sen somnade jag i en stol i uterummet, skrattar Suzanne. Jag pratade så mycket, allt har varit inställt och man har inte träffat så mycket människor att prata trädgård med.
– Huset är mer fast men trädgården kan man ändra och bestämma över själv, säger dottern Amanda som tillsammans med dottern Emilia hjälpt Suzanne innan och under trädgårdsvisningen.

Familjen flyttade till huset i Ekeberg 2011 och då fanns det en gammal paddock vid huset, några pioner och rhododendronbuskar.
– Jag har alltid odlat lite smått, men bara tomatplantor och växter på balkongen. När barnen var små och var ute och lekte urartade mitt trädgårdsintresse, skrattar Suzanne. De kunde leka medan jag höll ett öga på dem och grävde och donade.

Det första projektet blev att röja den hårda marken runt paddocken och bygga sex odlingsbäddar på platsen. Men grönsaker visade sig snart inte vara Suzannes kall, hon tyckte bättre om blommor och så började det stora trädgårdsprojektet. Bland annat har man gjort en slänt för att öppna upp ner till bäcken, byggt en eldplats, en trappa och mycket mer.
– Arbetet avstannar aldrig, jag går hit både före och efter jobbat, det är min avkoppling, menar Suzanne. Är man på dåligt humör kan man avreagera sig genom att bära sten eller gräva och riva ogräs, vill man ha lugn och ro kan man njuta av porlandet vid vattnet eller grilla vid eldplatsen. Sen kan man även gjuta, svetsa, snickra eller skapa detaljer som tovade djur. Jag gillar fysiska delen också, att komma in på kvällen och vara trött i kroppen samtidigt som huvudet matar på med nya idéer hela tiden.

På gården finns också shetlandsponnys, får och hönor. Djuren är det som fångat döttrarnas intresse mer än trädgårdsarbetet. Men djuren har sina fördelar, både när det kommer till gödsel men framförallt att familjen sällan lämnar gården för länge.
– Hade jag fått välja skulle jag inte lämna trädgården under mina fyra veckors semester, skrattar Suzanne. Men även när vi åker iväg hittar jag ändå handelsträdgårdar eller trädgårdsvisningar på vägen.

Det finns stor variation i trädgården, Suzanne berättar:
– I våras snöade jag in på olika sorters blåsippor och vitsippor, innan gillade jag inte gräs men nu har jag köpt olika sorter. Jag såg en annan trädgård med alpinväxter och blev inspirerad att skapa min egen steniga alpmiljö.

Och trots den överväldigande uppslutningen kring trädgården är Suzanne tveksam på om hon ska öppna igen, trots att dottern Amanda uppmuntrar henne.
– Nu har folk sätt det här, Amanda tycker att jag ska ha öppet nästa år men då försöker jag få henne att hjälpa mig riva ogräs. Det viktiga är egentligen att jag och familjen trivs men det är alltid nervös när andra bedömer en. Jag trivs så bra med trädgården, det är min avslappning och återhämtning, avslutar Suzanne.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *