Nyheter

Får vi tvätta bilen hemma?

Nyheter Grusplan eller gräsplan? Bilschampo eller inte? Vi reder ut om vi får tvätta bilen hemma på tomten

Vaggeryds kommun har uppdaterat riktlinjerna för att tvätta personbilen hemma på gårdsplan, gräsmattan eller grusplanen på tomten.

– Inga större förändringar än tidigare. Vi har uppdaterat texten så att den följer övriga kommuner, säger Helena Svensson, miljöinspektör i Vaggeryds kommun.

Ur miljösynpunkt är det alltså okej att hemma kunna spola av lera, grus och damm utan användning av kemikalier. Bilen ska stå på mark som inte är nära dagvattenbrunn, vattendrag, sjö eller öppet dike. Man får tvätta bilen både på grus- och gräsplan med det sistnämnda är att föredra. Har man ett milt bilschampo utan kemikalier och avfettningsmedel är det okej att tvätta bilen vid enstaka tillfällen hemma. Annars gäller det att åka till tvättanläggningen.

Det man däremot förbjuds att göra är att tvätta bilen med rengöringsmedel, använda högtryckstvätt på gatan eller den asfalterade parkeringsytan där avrinning kan ske till dagvattenbrunn, dike eller liknande. Man får heller inte tvätta bilen i ett garage med golvavlopp.

– Smutsvattnet som blir när du tvättar bilen innehåller bland annat tungmetaller, olja samt även kemikalier från ditt bilschampo. Därför hänvisar vi till våra biltvättanläggningar. Där renas vattnet antingen i ett eget reningsverk eller i en oljeavskiljare, säger Helena.

 

Får jag tvätta bilen på min gräsmatta?

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *