Nyheter

Färre barn i förskolan framöver ”Det hade vi inte räknat med”

Nyheter Befolkningsprognosen fanns med på dagordningen hos barn- och utbildningsnämnden. – Det här ger konsekvenser på vår verksamhet, säger först vice ordförande Carl Johansson (M)… 

Kommunen minskade med 43 personer under föregående år, som vi tidigare berättat om när SCB presenterade sin årliga befolkningsstatistik. Under barn- och utbildningsnämnden fanns prognosen fram till år 2040 med som en punkt för att planera verksamheten.

Carl Johansson (M) förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Tillsammmans med kommunledningskontoret, ekonomiavdelningen och socialförvaltningen görs en befolkningsprognos. Vi hade inte räknat med för ett år sedan att vi skulle minska befolkningen med 43 personer. Det ger konsekvenser på vår verksamhet. Vi har haft en bra inflyttning men nu har det minskat. Om vi ser tio år framåt så tros ökningen kommit tillbaka och att vi är 150 fler barn i skolan än vad vi är nu. Prognos är prognos och vi vet inte om det stämmer med verkligheten framöver så det blir en utmaning i vår verksamhet. 

Carl Johansson (M)

Tidigare prognos såg inte att det skulle minska så mycket under 2023 som det gjorde, varken kommunens eller SCB:s prognos. Prognosen låg på en ökning med närmare 100 personer men det blev en minskning med 43. Nu skrivs antalet nyfödda ner i prognosen fram till 2027 och därefter beräknas det bli en ökning med 1,2 procent av befolkningen totalt i kommunen. 

Konsekvensen av lägre födelsetal och minskad tillväxt under 2023 och fram till 2026 innebär en kraftig minskning till 2027 och därefter förväntas ökningen av invånare som är 1-5 år, vilket motsvarar förskolans verksamhet. I resursfördelningen har barn- och utbildningsnämnden fått ersättning utifrån 1 005 barn som genereras från prognosen 2023 och differensen ner till 916 barn som är tagen från prognosen 2024 kommer att regleras inför budgetarbetet 2025.

I grundskolan, 6-15 år, ses de minskade födelsetalen och den lägre tillväxten i förskolan att medföra endast att tillväxten inte blir lika brant som tidigare prognoser. Så i grundskolan gäller fortsatt tillväxt framöver. 

Under 2027-2028 får den tidigare höga födelsetalen genomslag i gymnasiet vilket innebär en ökning med 20 procent. 

Nya tillväxtprognosen ses att bli ökning redan under året med 33 personer och sedan stadig ökning fram till 2027 då det är 192 personer. 2030 beräknas kommunen öka med strax över 190 personer och år 2040 ökar kommunens befolkning med 223. Antal invånare i kommunen, enligt kommunens prognos är att vi har nått 17 886 personer. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *