Nyheter

Färre brister på tunga släp i länet

Nyheter Svensk Bilprovning släpper årligen besiktningsstatistik över olika kategorier av fordon. För 2023 visar statistiken att antalet underkända tunga släp i länet visade upp mindre brister än tidigare.

Bilden är en genrebild och har inget samband med artikeln. Foto: Arkiv

Som tyngre släp räknas sådana som väger över 3 500 kilo. Skrämmande siffror visar att fler än vartannat tyngre släp som rullar på vägarna i Sverige visar upp brister när det är dags för kontrollbesiktning.

Fler än fyra av tio (43,6 procent) tunga släp hade brister med krav på efterkontroll. Detta innebär att bristerna är så pass allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan felen har åtgärdats och en fackmannamässig bedömning gjorts av att de har avhjälpts.

En övervägande majoritet av bristerna finns i bromssystemet (58,9 procent), följt av hjulsystemet (27,5 procent).
– Merparten av de tunga släp som belades med körförbud hade otillräcklig bromsförmåga och allvarliga skador i stommen. Sådana brister utgör en uppenbar trafiksäkerhetsfara med risk för haveri, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen i ett pressmeddelande.

I Jönköpings län ser det dock ljusare ut. Under 2022 uppvisade fler än hälften av släpen brister under kontrollbesiktningen. Men under 2023 hade den siffran sjunkit till 47,3 procent.

Taggar

Dela


1 reaktion på Färre brister på tunga släp i länet

Ja men det är ju svenska släp, alla trailerdragare som passerar oss finns det ingen statistik på, polisen har inte resurser att kontrollera alla utländska trailerdragare som passerar varje dygn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *