Fartfylld seniormässa på Mejeriet
Nyheter I dag började årets seniorvecka och startskottet var en stor och välbesökt mässa på Mejeriet i Skillingaryd.
Seniorveckan är ett samarbete mellan pensionärsorganisationer, Vaggeryds kommuns äldresamordnare, rehab samt Hälsocenter. Veckan har förutom seniormässan ett gediget program och alla seniorer är välkomna att besöka aktiviteterna. När tidningen besökte mässan var det fullt med besökare och många olika utställare som pratade om hälsa, mötesplatser, kost, studiecirklar, beredskap och mycket annat.
Vid entrén träffade vi Anita Jonsson och Maria Jigåker som är Vaggeryds kommuns äldresamordnare och de kände sig väldigt nöjda med mässan hitintills.
Varför det är viktigt att anordna en seniorvecka?
– Vi vill visa våra seniorer hur mycket det finns i vår kommun och vart man vänder sig när man behöver hjälp och stöd. Då bygger vi upp en trygghet, berättar Anita Jonsson.
– Vi har med pensionärsorganisationerna på tåget, de är här också och representerar, fortsätter Maria Jigåker.
– Vi är väldigt glada för samarbetet som vi har med SPF, PRO och kyrkorna, alla är fantastiska och ställer upp. Vi känner i bland Maria och jag, att det är ju bara vi två, men det finns ju så många fler, säger Anita.
Strax efter träffar vi Jerry Karlsson från kommunens hälsocenter.
– Vi fokuserar här kring den psykiska hälsan med lite koppling till de gula bänkarna som vi har satt ut. Vi pratar om ”Livets glada dagar” så att man pratar lite om vad som kan vara positivt när man blir äldre också och inte bara det som kan vara negativt. Vi berättar också om att det finns jättemycket kontakter att få, till exempel genom Mind och Suicide Zero, som är två av flera organisationer som man kan ta kontakt med och få hjälp av, både i akuta lägen men även om man bara vill prata av sig, berättar Jerry.
Henrik Widegren kommer till kommunen på onsdag och har en föreläsning som heter ”Skratt, inget man skojar bort”. Det är ett av inslagen i seniorveckan men det finns även möjlighet för allmänheten att besöka föreläsningen på kvällen.
Överförmyndarnämnden fanns på plats på mässan och försökte att få folk att bli intresserade och engagerade till att bli god man och förvaltare.
Är det svårt att få folk att bli goda män?
– Ja, det är ofta en utmaning för oss. Det är ett frivilligt uppdrag och det finns många som ställer upp men vi har långt fler som behöver hjälpen än vad vi har folk som anmäler sitt intresse för att bli gode män, berättade Sanije Shala från Överförmyndarnämnden i GGVV-regionen.
Vi träffade Matilda Larsson från Jönköpings läns nykterhetsförbund som pratade om alkohol och seniorer.
– Man ser ju att äldre är den grupp i samhället som drar i från lite. I många andra grupper så sjunker alkoholkonsumtionen men hos äldre så ökar den. Då funderar man ju lite på varför det är så. En förklaring kan ju vara att man tar med sig sina alkoholvanor som man hade när man var ung och fortsätter att dricka som man gjorde förut men också att man har det bättre ekonomiskt och att man inte har samma åtaganden längre. Man är en frisk senior och det är ju jättepositivt och vi är ju superglada att 80 är det nya 70 och så där. Men det kan ju få konsekvenser, så tillsammans med regionen och NBV så har vi studiecirklar om ämnen där seniorer får lära sig lite mer på ett ganska lustfyllt sätt. Då får man också möjlighet att träffas.
I polisens monter stod kommunpolis Andreas Sjökvist.
– Vi pratar om bedrägerier, grannsamverkan och grov brottslighet i samhället kan man säga. Men mycket handlar det om bedrägerier. Har man en mobiltelefon får man ställa in sig på att man får något konstigt förslag emellanåt. Det skapar en stor otrygghet och det är många som blir lurade så man behöver påminna sig
Genom kommunen kan man kostnadsfritt kontakta konsumentrådgivningen och de var på plats under dagens mässa.
– Det är en fantastisk service från kommunens sida att erbjuda konsumentrådgivning. Det handlar också här mycket om bedrägerier. Jag har just hjälpt en kille att få tillbaka 350 000 kronor genom att hjälpa honom att göra en anmälan till allmänna reklamationsnämnden, han hade inte löst det själv. Som ensam brukar man bli väldigt rädd och det är skönt att hålla någon i handen, berättar Malin Brandt Smedberg från konsumentrådgivningen.
I ett av rummen kunde man få mäta sin puls och sitt blodtryck. Det var elever som går andra året på Fenix vård- och omsorgsprogram.
Vad är det bästa med att läsa vård och omsorg?
– Att man får lära sig om sjukvården och att få hjälpa folk och att det är mycket praktiskt. Man får gå ut på praktik och APL (arbetsplatsförlagt lärande) och man sitter inte bara i skolbänken utan man får testa på hur det är att jobba, berättar Moa Bossius och Elma Wikström.