Nyheter

Farthinder byggs vid skola

Nyheter Under kommande vecka börjar tekniska kontoret arbetet med att bygga två upphöjda passager på Jönköpingsvägen i Vaggeryd. På grund av omfattande arbete behövs del av Jönköpingsvägen i höjd med Hjortsjöskolan stängas av

Under tiden som Jönköpingsvägen är avstängd kommer trafiken att ledas om via andra vägar.

Biltrafiken kommer ledas om via Ringvägen, Götaforsvägen och Storgatan medan länstrafikens bussar samt boende i området leds om via Skogsvägen och Sjögatan.

Gående som kommer från järnvägsstationen och ska ta sig till Fenix gymnasieskola hänvisas till Stationsgatan, Storgatan, Jönköpingsvägen och sedan vidare in på Verner Malmstens väg.

Tekniska kontoret uppmanar samtliga trafikanter att följa omledningsskyltar på plats.

De upphöjda passagerna som tekniska kontoret kommer att bygga ska fungera som farthinder och därmed sänka hastigheten på Jönköpingsvägen samt förbättra trafiksäkerheten i närheten av Hjortsjöskolan.
Under arbetets gång kommer vi även passa på att anlägga en regnbädd. Denna kommer att hantera dagvattnet lokalt och avlasta det slutna dagvattensystemet. Åtgärden minskar därmed risken för att vatten blir stående på körbanan samtidigt som den förbättrar hanteringen av den ökade regnmängden i framtiden. När detta är klart kommer vi även iordningställa gång- och cykelvägen på båda sidorna utmed de nya passagerna.

Tekniska kontoret räknar med att arbetet och avstängningen kommer att pågå i åtta veckor.

Taggar

Dela


21 reaktioner på Farthinder byggs vid skola

På tal om farthinder
Det har vi på ”landet” också!
Se upp i backen och runt kröken!
Eller är det bara jag som känner att jag måste vara extra försiktig.

När jag just nu promenerar eller tar en cykeltur eller kanske rent av glider fram genom vår fina kommun i bil.
Majsen? Växer hög och frodig. Tack och lov.
Majs är en gröda som har en otrolig växtkraft, den blir i gynnsamma, soliga och varma lägen, väldigt både hög, bred och ståtlig.
Den är utgör, dessvärre också, ibland en stor trafik fara, genom att sikten blir skymd längs en del vägar och ”byvägar”.
Tänk på det när du susar fram. Ett litet eller stort hinder kan dyka upp fortfare än du anar.

I form av exempel: en liten söt älgkalv, en skuttade hare, ett vildsvin, en stor ko eller en grupp ungdjur som vallas hem igen efter sommarens sköna dagar ute på betet.
Men det kan också vara grannens goa ungar som är på väg till någon av kommunens tätorter. Eller ett jättestort traktorekipage.

Den här nya grödan får vi vänja oss vid också här i vår del Småland. Den är något helt annat än det som tidigare odlats här på åkrarna.
Gräsvallarna och spannmålsfälten har fått konkurrens.
Heja på och lycka till alla lantbrukare, men ni får också ”tänka” till, när det gäller den här biten.
Hälsar en för detta ”bondmora”.

Det är bara att hoppas att det inte händer någon olycka på E4. Då kommer det att bli mycket trafik med tunga lastbilar på Skogsvägen. Hur mycket har kommunen spenderat på farthinder? Minns ni de höjda korsningarna på Jönköpingsvägen som fick tas bort? Slalomhindren på Storgatan som bussarna hade problem med. De fick också tas bort. Fast kommunen har väl inget annat att spendera pengar på.

Att man slösar så med skattepengar! Det har funnits tidigare både avsmalningar och vägbulor för några år sedan vilket kostade nästan en halv miljon att ta bort dessa nu är man där igen med vägbulor och kanske det tillkommer avsmalningar. Vilka ”genier” vi har i kommunen.

Det finns bättre lösningar än vägbulor. Det finns andra väghinder som sänker ned sig i vägen om man kör för fort. Det har provats vid flera skolor runt om i landet med gott resultat. Då blir det upp till var och en om man vill förstöra sin bil.

Ja, farthinder är givetvis bra, framför allt framför en skola men inte i form av ett gupp som fortplantar vibrationer och buller, skapar sprickor i husgrunder med mera

Gör riktiga övergångsställen istället. Tydligare för både gångtrafikanter och bilister vad som gäller. Hur kan vi vara den enda kommun i närområdet utan säkra passager för gångtrafikanter? Politikerna kanske borde åka till Jönköping eller Värnamo och se hur det ser ut där.

Om man nu har så pass sänkt bil att man måste köra på en väg utan minsta gupp så är det nog sänkningen av bilen som är problemet…

Övergångsställen över Jönköpingsvägen vid skolan hade väl varit en bra början annars så har bilar åtminstone väjningsplikt för gående

Betalar kommunen skador som blir på sänkta bilar och låga sportbilar som skrapas sönder av dessa värdelösa farthinder? Går köra fort över farthinder med vanliga Svenssonbilar ändå.

Detta har ju gjorts innan, med ett resultat. Trasiga bilar,oljud, strul vid snöröjning och allmän irritation. Hål i huvudet att göra så här. Bor bredvid skolan och har inte reflekterat över att de körs för fort eller vårdslöst. Skönt att några miljoner av vara skattepengar går till att göra vår vardag till en pina.

Inte reflekterat över att de körs för fort. Då kan du inte bo längs Jönköpingsvägen, eller så är du både blind och döv.

Dessa bulor är ett vansinne, vem kom på detta ? Måste väl vara en miljöpartist. Trots att du kör sakta så frestar det bilarna rejält. Det bästa hade varigt fartkameror, en på varje håll vid skolan. Sedan kan man även sätta förbud mot tung trafik där.

Att leda in bussarna via Sjögatan som är tämligen trång är en katastrof och samtidigt kommer nog den mesta trafiken att välja samma väg och inte via Götaforsvägen/Stogatan!
Skjut upp detta tills Nådastigen är öppen igen

Fartgupp på en såpass trafikerad väg kan omöjligt vara bästa lösningen? Har ju testats tidigare på i princip samma sträcka och tagits bort på grund av buller, vibrationer, problem med snöröjning, utryckningsfordon och så vidare.

Om ett par år kommer det garanterat grävas upp igen och någon annan av alla lösningar man redan testat kommer sättas dit igen. Det skapar ju jobb i allafall.

Inte så kul med ” gupp” men kanske kan de få bort tung trafik från denna väg.
Dagligen passerar ett antal lastbilar rakt genom samhället trots förbud mot detta. Flertalet av dem kommer/åker till och från Götafors industriområde.
Något för pPolisen att kolla upp kanske?

Hur ser olyckstatistiken ut för denna vägsträcka ut jämfört med när E4’an gick här? Stor kostnad om ungarna ändå sköter sig i trafiken.

Björne! Bra med lite historik! Det var inte så länge sedan E4 gick genom våra samhällen och trafiken var mycket större än det är idag i skolan fick man lära sig gå över gatan då fick man lära sig titta både åt höger och vänster innan vi skulle gå över. Vi hade även skolpoliser till hjälp. Nu tittar ungarna inte ens när de går över gatan utan bara glor i mobiler eller flyger över med el sparkcyklar, där har vi problemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *