Nyheter

Fortsatt avslag på elektronisk hastighetsskylt vid skolor

Nyheter Det blev mycket diskussioner kring SD:s motion om förslaget om elektroniska hastighetsskyltar, som visar glad eller arg gubbe, vid förskolor och skolor. ”Fyrkantigt hanterat” tycker motionären… 

I Värnamo har man en glad gubbe vid rätt hastighet intill skola. Bild: David Alin

I november berättade Emil Petersson (SD) så här i kommunfullmäktige:
– Vid korrekt hastighet visas skylt med glad gubbe. Man får en dålig känsla i kroppen när man får en ilsken gubbe mot sig när man kör förbi och sänker då hastigheten. Vi vill öka säkerheten förbi skola och förskola. Liknande skyltar används bland annat utanför Finnvedens gymnasium i Värnamo. 

Efter inlämnandet av motionen har den varit hos kommunala nämnder och vänt. I tekniska blev det ett avslag, i barn- och utbildningsnämnden ställde man sig positiva till förslaget. I kommunstyrelsens arbetsutskott blev det avslag och så även i själva kommunstyrelsen under senaste sammanträdet.

Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen efter sammanträdet förra veckan:
– Det blev mycket diskussioner kring motionen som är skriven att det handlar om ett uppdrag på alla förskolor och skolor. Vi har diskuterat det här fram och tillbaka. Det är fortsatt avslag på detta men tekniska jobbar på det. Motionen kommer avgöras i kommunfullmäktige. 

LÄS MER:  Förslaget: Hastighetsskylt med gubbe vid skola och förskola

Thomas Axelsson (KD); 
– SD, som har skrivit motionen, upplevde att det var fyrkantigt hanterat. SD ville att man skulle testa på tre skolor men det fick inget stöd. Istället för att avslå motionen kunde man väl ha delvis bifallen i allafall.

Kenth Williamsson (S); 
– Vi har i dag en mobil elektronisk hastighetsskylt och tekniska nämnden ska utreda detta själva, var behovet finns och var någonstans man skulle använda skylten. Men som motionen är skriven så är det förslag att avslå den. 

Fotnot: Under kvällens kommunfullmäktige kommer motionen slutbehandlas.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Fortsatt avslag på elektronisk hastighetsskylt vid skolor

Jag la under kommunstyrelsen en yrkande, som det står i artikeln, om att man tittade lite utanför sin lilla box så kunde man sätta utanför Hjortsjöskolan, Fågelforsskolan och Byarums skola, där jag bedömmer behovet är som störst. Detta givetvis utan medhåll.
Ikväll är det fullmäktige och jag hoppas då att folk ser nyttan med detta efter votering. Det kommer annars en ny motion, med samma innebörd, men med ett par ändrade ord.

Hanteringen av att detta kommer gå genom alla instanser en gång till kostar skattebetalarna mer pengar, vilket jag beklagar. Jag vill bara att våra elever ska vara trygga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *