Nyheter

Förslaget: Hastighetsskylt med gubbe vid skola och förskola

Nyheter Emil Petersson (SD) lämnade in sin premiärmotion under måndagens kommunfullmäktige. Det gäller hastighetsskyltar med en glad eller arg gubbe som rapporterar hastigheten förbi skola.

Emil Petersson (SD) lämnade förslag till kommunfullmäktige att installera elektroniska hastighetsskyltar utanför kommunala förskolor och skolor. 

– Vid korrekt hastighet visas skylt med glad gubbe. Man får en dålig känsla i kroppen när man får en ilsken gubbe mot sig när man kör förbi och sänker då hastigheten. 

– Vi vill öka säkerheten förbi skola och förskola. Liknande skyltar används bland annat utanför Finnvedens gymnasium i Värnamo. 

– Installerar vi dessa skyltar sänker vi hastigheten, det blir ett lugnare trafiktempo, ökad medvetenhet, ökad trygghet, positiv effekt på hur man trivs i sin kommun och bostadsområde men framför allt är mitt förslag för att förhindra olyckor. Mitt förslag är att kommunfullmäktige ger tekniska nämnden i uppdrag att bereda och verkställa motionen. 

Kommunfullmäktige godkände motionen och skickade den vidare till kommunstyrelsen för beredning. 

Fotnot: En person som blir påkörd av en bil som färdas i 50 kilometer i timmen överlever i fem av tio fall. Sker påkörningen däremot i en hastighet av 30 kilometer i timmen överlever nio av tio.

– Vi vill ha liknande skyltar som de har vid Figy, säger Emil Petersson (SD). Bilden utanför Figy i Värnamo togs av David Alin under måndagskvällen.

Taggar

Dela


Läs mer

Ingen elektronisk hastighetsskylt
Ja till elektronisk hastighetsskylt
Arbetsutskotts-nej till hastighetsgubbe vid skolor

5 reaktioner på Förslaget: Hastighetsskylt med gubbe vid skola och förskola

Hej Emil, härligt att du lämnat in en motion om trafikförbättringar och hastighet vid skolorna. Min tanker och frågor rör underlaget. Vilken forskning säger att detta gör att hastigheterna sänks? Vilken forskning visar att glad/sur gubbe är bättre än exempelvis gupp?
Jag är bara intresserad över underlaget till beslut, för jag har kört med många bilar som stressar bakom mig just vid Finnveden när jag söker den glada gubben

Hej Peppe och tack för ditt inlägg
Det är personliga erfarenheter, och jag tänker att detta inte påverkar till exempel räddningspersonal, i den utsträckning ett gupp skulle göra.
Kanonbra, då har du ju hjälpt till att sänka hastigheten för de bakom dig. Utan skyltar kanske du inte heller hade hållit gällande begränsning.
Vi får se vad som händer med motionen i kommunstyrelsen.

Hej Elsa!
I motionen framgår det att jag vi vill införa det utanför alla kommunala skolor och förskolor, så ja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *