Nyheter

Fasadrenovering pågår i parken

Nyheter Ideella krafter ser till att husen får en yttre renovering i Hembygdsparken i Skillingaryd. ”Det här är ett lyft för hela samhället”

Kjell Boberg och Anders Lindén  [1/17]

  [2/17]

Kjell i gamla föreståndarens för vandrarhemmets rum där de nyrenoverade fönstren ska sättas i  [3/17]

  [4/17]

  [5/17]

Inger Gustavsson ser till att fönstren kommer till övervåningen  [6/17]

  [7/17]

Uno Jonsson tar bort skyddet  [8/17]

Fina luckor  [9/17]

Nymålat  [10/17]

  [11/17]

Under veckan arbetade Uno Jonsson, Inger Gustavsson, Kjell Boberg och Jan Johansson med att få de nyrenoverade fönstren på plats  [12/17]

  [13/17]

Krävs lite precision  [14/17]

På övervåningen ses utställningen om Götaström  [15/17]

Kjell visar  [16/17]

Kyrkomålaren Torsten Hjelms verk i taket på Thelanderska stugan i Hembygdsparken  [17/17]

Fönstren är kittade och målade. Under tisdagseftermiddagen fick de nyrenoverade fönstren ta plats i den gamla stuga i Hembygdsparken.

– Stugan kom hit 1935. Den stod tidigare nere vid torget i Skillingaryd och kallas Thelanderska stugan eftersom den skänktes hit. Nu har taket rensats, yttre fasad är nymålad och fönstren är kittade och nymålade. Vi har även hittat de gamla fönsterluckorna och gett dem ny färg. Det blev väldigt bra, kommenterar Kjell Boberg som är en av föreningens eldsjälar.

Slutmålningen får ske till våren och då har den yttre renoveringen pågått i nästan ett år. Ideella krafter har träffats varje tisdag för att jobba med husen i parken. Panelen byttes på Thelanderska stugan för 15 år sedan, så nu var det dags att få ny målarfärg menar Tofteryd-Hagshults hembygdsförening.

– Inger har varit här varje dag och jobbat, menar Kjell Boberg och skrattar och Inger nickar och håller med att ”det är väldigt roligt”.

Kjell Boberg och Inger Gustavsson, tillsammans med bland andra Uno Jonsson, Anders Lindén och Jan Johansson, har under året sett till att parkens yttre har blivit väldigt vacker.

– Det vi har bidragit med är de ideella timmarna. Visst vi fick hyra in hjälp när det vara det längst upp som skulle fixas. Man inte bara gammal, man är rädd för att gå på stegar numera också, menar Kjell och får medhåll av sina föreningskamrater.

– Sen har vi kullen här borta, den är med i kommunens nya grönstrukturplan. Så här i parken möts gammalt och nytt, avrundar Kjell och visar oss runt i Thelanderska stugan som har en fantastisk historia.

Kjell och Inger ber oss att följa med till övervåningen där Torsten Hjelm, kyrkomålaren i både Åker och Skillingaryd, målat taket. I samma rum finns utställningen om Götaström, som eleverna i årskurs 8:e och 9:e klass under läsåren 1975 och 1976 har framställt, och dessa alster pryder väggarna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *