Nyheter

Fastighetens vara eller inte – politiker oeniga

Nyheter Vid Torsbo i Vaggeryd finns en fastighet som inte är rätt i kommunens plan. Politikerna har lämnat tre förslag. Ett oenigt arbetsutskott lämnade ärendet vidare till kommunstyrelsen.

Vad händer med fastigheten. Kommunstyrelsen beslutar. Foto; Martina Ojala

Fridhemstomten är kommunens, än så länge, och bostäder behövs samtidigt som parkområde ska bevaras. Intill Fridhemstomten ligger Torsbo 1:2 som nu blivit en politikerfråga. Anledningen till att ärendet kommer upp till politiken nu är att fastighetsägaren sökt bygglov. Enligt gällande detaljplan anges fastigheten för allmänt ändamål och då kan inte bygglov ges. Ägarna undrar vilka alternativ som finns för dem och hur kommunen ser på möjligheterna då de gärna vill bo kvar i sitt hus. 

Tre alternativ finns och antingen ges inte bygglov, lösa in fastigheten eller göra om detaljplanen så att fastigheten får bygglov. En splittring inom kommunstyrelsens arbetsutskott blev kontentan och kommunstyrelsen får ta vid då arbetsutskottet inte är enade. 

Kent Williamsson (S);
– Vi vill inte ändra planen. Park och plantering intill skolverksamhet och en sammanhållen miljö tycker vi ska bevaras. Det här känns inte långsiktigt. Man borde lära sig lite av de problem man haft gällande brist på ytor och kortsiktiga lösningar. Det skapar oftast problem. Vi ser inte att man ändrar planen för att detaljplanen ska ange bostadsändamål. Ytan ska vara allmän plats. 

Gert Jonsson (M);
– Det här blir en myndighetsfråga och om man är efterklok skulle man köpt fastigheten nu när ett bygglov ska göras. Det finns en moralisk skyldighet. Fastigheten har dock inte varit till salu under min tid och att komma i efterhand är inte bra. Jag tycker inte man ska planlägga allt men just här skapar vi osäkerhet. Antingen gör man om detaljplanen eller så vidtar man andra åtgärder. Just nu gör man ingenting. Det klarlägger inte situationen och det är inte långsiktigt hållbart. Jag tycker man ska vara konsekvent. Har man bestämt på lång sikt hur man ska göra kan man möjliggöra byggrätt. 

Kenth Williamsson (S) håller inte med;
– Tråkigt att ni inte lyckats köpa in fastigheten. Det är ni i femklövern som styr. I planen står huset på allmän mark. Det är den enskilde som på något sätt ska ta reda på om huset står på allmän mark i ett sammanhållet grönområde. Ni har misslyckats med att köpa in det och eftersom ni inte gjort detta så uppkommer den här situationen. 

Gert Jonsson (M) kontrar med att ”fastigheten har inte varit till salu under min tid, det kan ha hänt under tiden ni styrde. Men ni har inte löst in den heller och nu sitter vi där vi gör”. 

Gert Jonsson (M) och Ulf Abrahamsson (C) yrkade att detaljplanen ska göras om till bostadsändamål och bostaden då får stå kvar. Thomas Axelsson (KD), Anna-Karin Slunge (S) och Kenth Williamsson (S) yrkade att inget görs och bygglov inte är möjligt för bostad, då ingen byggrätt finns. 

Taggar

Dela


9 reaktioner på Fastighetens vara eller inte – politiker oeniga

Det konstiga är att både Hitta.se och Eniro.se visar att det är en egen avgränsad tomt. Hade det inte varit det när cykelvägen gjordes, kunde de ha dragit den tvärs över tomten.

Varför kom det inte upp när kommunen hade plan på området Torsbo 1:2 och Fridhem 1 till F-3-skola? Så skumt att detta kommer upp nu. Det har ju varit känt hos kommunen sedan i alla fall 2019.
Området Fridhem 1 köptes in av kommunen för kommunalt ändamål, men nu är det ”skänkt” till ett företag som vill trycka in orimligt många bostäder …
Verkar ju som ingen vet någonting i vår kommun. 🤪

Inte relevant i frågan egentligen men ändå.. när ni ändå planerar för skolor, planera och budgetera även för resurser inom skola så att våra barn ska må bra och känna trygghet. Det görs genom mer resurser/personal inom skolan.

Ibland, ganska ofta faktiskt, undrar man vad vissa vissa politiker i vår kommun kommer från för planet! Huset har alltså stått där i många, många år, men plötsligt så skulle en eventuell tillbyggnad äventyra framtida eller nuvarande skolutveckling?
Man tar sig för pannan, gör om gör rätt. Eller förklara åtminstone hur det kan ha en avsevärd påverkan.

Ja det kan man verkligen undra! Gör om gör rätt. Så många fel genom tiderna som de skyller över på annat.

Gör ägarna ej besvärade för framtida problem, och betala ägarna en köpeskilling på 5 000 000 kronor så dom kan bygga nytt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *