Nyheter

Felaktiga uppgifter lämnades om herrelös tomt

Nyheter Tack vare en påläst läsare i vår tidning klargjordes vem som bär ansvaret för miljöskulden i Klevshult. – De skrämde upp oss till den så mildaste grad, kommenterar politikerna om länsstyrelsens uppmaning.

Vid kommunstyrelsens arbetsutskott uppmärksammades återigen ärendet vid den tomt i Rösberga utanför Klevshult som har varit ett gammalt smälteri. Ulf Abrahamsson (C) är insatt i ärendet. 

– Ja, vad ska man säga om det här… Det här är ett gammalt smältverk som varit nedlagt i 20 år och har en miljöskuld på sig. För två år sedan fick vi information från våra tjänstemän att detta är en herrelös tomt. Länsstyrelsen sa att kommunen ska ta över tomten samt söka bidrag för att sanera området. Vi satte staket runt tomten för hundratusentals kronor. Efter att vi uppmärksammat ärendet kontaktade en läsare på Skillingaryd.nu oss och berättade att tomten inte alls är herrelös. Det fanns ett dödsbo. Och att tvångsinlösa tomten var inte aktuellt. Nu får miljö- och byggnämnden hantera frågan och jag tycker det är anmärkningsvärt att i oförstånd ge oss felaktiga uppgifter om situationen, menar Ulf Abrahamsson (C). 

Gert Jonsson (M) samtycker och kommenterar:

– Vi skrämde upp oss till den så mildaste grad utan att behöva göra det. 

Kenth Williamsson (S): 

– Länsstyrelsens får givetvis betala våra nedlagda kostnader gällande staketet som vi har satt upp.

I februari 2020 berättade vi om den förorenade marken, läs här

Taggar

Dela


Läs mer

Miljöskuld fastighet ska saneras

5 reaktioner på Felaktiga uppgifter lämnades om herrelös tomt

Återigen får vi kommuninvånare bevis på hur okunniga politiker och även tjänsteman i kommun är. Tar fel beslut gång på gång och sedan skyller på att de inte visste. Skaffa er korrekt kunskap innan beslut.

All mark har en ägare, alltså lagfaren ägare. Det kan vara en juridisk person, en fysisk person eller som i detta fall ett dödsbo som kan bestå av en eller flera fysiska personer. Det finns ingen herrelös mark! Det borde både kommunens tjänstemän och politiker samt Länsstyrelsen ha god kunskap om.

För att ta det en gång till. Fastigheter kan bli herrelösa genom att fastigheten överges i samband med konkurs. Det kan vara både vid företagskonkurs och vid konkurs av ett dödsbo.
Det är mycket vanligt förekommande för fastigheter som dras med stora miljöskulder. Tyvärr i detta sammanhanget är den inte herrelös enligt ny information och det kommer troligen att fördröja en av länets mest angelägna saneringar med flera år.

Lämna ett svar