Nyheter

Fem industritomter sålda vid Logpoint?

Nyheter Fem tomter är högaktuella för försäljning vid nya industrimark i norra delen av kommunen. Men vem som är aktuell byggherre släpps inte än, men ett inriktningsbeslut togs av kommunstyrelsens arbetsutskott förra veckan.

Skyltfönstret mot E4;an lär vara mest attraktiva i nya industriområdet

Tina Blomster, samhällsutvecklare, gästade Näringslivsrådets frukostmöte under onsdagsmorgonen där hon informerade om industrimarksläget.

– Fem tomter är aktuella närmast E4;an, men dessa kommer inte bli tillgängliga förrän till sommaren då tekniska inte är klar med markarbetet ännu. Det södra området som vi ska börja med avvattning är inte tillgängligt förrän om 2 – 3 år. Förra veckan tog kommunstyrelsens arbetsutskott ett inriktningsbeslut så jag vet vad jag ska hålla mig till och vad jag ska ställa för krav på eventuella byggherrar. Intresset är stort och de tomter närmast E4;an är såklart mest aktuellast då det blir ett hyfsat stort skyltfönster. Men där har vi krav på att 40% av tomten ska vara bebyggd och just nu jobbar vi med rättsavtal där man har ett år på sig att uppfylla dessa krav, säger Tina Blomster.

Detaljprocessen är lång och i bästa fall tar det över 1,5 år innan den är klar och då kanske det hinns med en överklagan från något håll. Första ska detaljplanen ut på samråd och då ska hela samhället få tycka till, sedan är det diverse myndigheter som Länsstyrelsen och Trafikverkets tur att lämna sin syn på planen. Granskning och beslut, granskning och beslut… När detta är klart vinner plankartan laga kraft och då blir det kommunens juridiskt bindande lagbok.

– Vi har fler stora industriområden och det är norr om travbanan. Den minsta är 24 000 och den största är 80 000 kvadratmeter. Vill man bygga på mindre tomt har vi några småtomter kvar vid Gärahov, säger Tina.

Kenneth Karlsson på science park undrar om kommunen räknar med att få tillbaka markarbetens pengen som är nerplöjt vid Logpoint.

– Den prislistan som är antagen av våra politiker är baserat på tekniska utgifter på området. Det handlar om självkostnadsprincip och taxan är fastställd till tekniskas utgifter, svarar Tina.

Kommunalrådet Gert Jonsson är förtegen om uppgifter när och vilken byggherre som blir första på nya industriområdet vid Logpoint.

– Vi hoppas kunna släppa någon form av information i april, avslutar Gert.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *