Nyheter

Fem nya fall av coronaviruset i länet

Nyheter Ytterligare fem personer i Jönköpings län har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset. Den här gången handlar det om tre personer som varit på resa i norra Italien och två personer som haft närkontakt med en person som har bekräftats vara smittad.

En kvinna och två män i åldrarna 63–74 år var på samma resa i norra Italien och har bland annat befunnit sig på samma buss som andra bekräftat smittade personer.

En man och en kvinna, ett par i åldrarna 75–78 år, har haft närkontakt med en person från en annan region i Sverige som bekräftats smittad.

– Alla fem hålls nu isolerade i sina hem, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér. Alla har så lindriga symtom att de inte behöver sjukhusvård, men kommer att hålla kontakt med infektionskliniken fortlöpande.

Fredag eftermiddag kom svaret som visade att de fem personerna är smittade av coronavirus och utvecklat sjukdomen covid-19.

– Vi fortsätter nu med smittspårning och kartlägger alla kontakter. Dessa fall har upptäckts med hjälp av tidigare smittspårning säger Malin Bengnér.

Totalt är det nu åtta personer i Jönköpings län som bekräftats vara smittade.

Den som har frågor om Coronavirussjukdomen covid-19 kan ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Coronavirus. Presssbild från Världshälsoorganisationen WHO

Taggar

Dela


2 reaktioner på Fem nya fall av coronaviruset i länet

Tre personer har åkt samma buss som två andra smittade. Flyg och säkert även buss och tåg är riktiga inkubatorer för smitta. Ett mått jag sett är att smittrisken huvudsakligen ligger två rader framför och två rader bakom en smittkälla.
Två personer har smittats i Sverige men från personer som smittats i Italien – så kallade sekundärfall. Det är så som spridningen till den svenska befolkningen börjar.
Viktigt är naturligtvis att man inte beger sig till smittoregioner, men också att man inte skall bete sig omotiverat ”heroiskt”och gå till arbete, skola etc även om man är sjuk. Om man sprider smitta till ett äldreboende med svaga patienter riskerar man orsaka massdöd.
Av vuxna kan man begära hygienvett, men det kan man inte kräva av daghemsbarn. Därför går smittkedjor ofta den vägen – inte sällan dagisbarn till annat dagisbarn till det barnets förälder och sedan kanske till arbetsplatsen på äldreboendet.
Min personliga uppfattning är att Folkhälsomyndigheten agerar alldeles för spakt och för sent, och jag vet att många kollegor delar den uppfattningen.

De som bestämmer sig för att resa till ex. Italien gör inte bara detta på egen risk, nej nu är det dags att tänka solidariskt ! Tänk på alla i riskgruppen såsom cancerpatienter och alla äldre och framförallt kanske på de vårdanställda!!
Ett krav är registrering på de som reser ut till områden med hög aktivitet av smittspridning!
Sluta tänk…Det drabbar inte mig men skiter i om andra får det😖

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *