Nyheter

Femklövern genomför inte utlovade satsningar i välfärden

Nyheter Femklövern väljer att inte använda statsbidragen i verksamheten, precis som tidigare... Läs Kenth Williamsson (S) insändare här

I November 2018 debatteras driftbudgeten för 2019 i kommunfullmäktige. Gert Jonsson, Femklöverns främsta företrädare och kommunstyrelsens ordförande beklagar sig i sedvanlig ordning över att vi tar upp extra statsbidrag i budgeten och menar att statsbidragen inte kommer bli verklighet. Inför kommunfullmäktiges ledamöter, press, åhörare och allmänhet lovar Gert att om det kommer nya pengar så kommer vi inte bränna dem utan de kommer att användas. Pengarna ska med andra ut till exempelvis skolpersonal eller undersköterskor- och inte läggas på resultatet.

Och precis som tidigare år så kommer det nya statsbidrag. I april kommer dessutom ett tillkännandegivande om ”fördelning av medel till kommuner och landsting” och i årsredovisningen under ”finansiella räkenskaper” så framkommer det också att ”Reglerings- och införandebidraget” ökat. Men trots löftet inför alla så gör man precis som tidigare- man låter inte nya välfärdsmiljarder gå till välfärden utan pengarna läggs på resultatet. Trots sparbeting i verksamheten tre år i rad!

När vi Socialdemokrater på senaste kommunfullmäktigemötet påpekar att Femklövern lovat att kommande statsbidrag för 2019 ska användas i verksamheten så erkänner Gert att nya statsbidrag har kommit men Femklövern valt att inte använda dem i verksamheten, precis som tidigare.

De väljer i stället att lägga pengarna på resultatet trots att de genomfört kraftiga neddragningar i verksamheten och trots protester från anställda. När regeringens välfärdsmiljarder betalas ut och där såväl den Socialdemokratiskt ledda regeringen anser att pengarna ska användas i välfärden och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att välfärdens medarbetare inte kan vänta för deras arbetssituation är akut, då väljer man ändå att lägga pengarna på resultatet trots att man tidigare lovat att statsbidragen ska användas i välfärden.

Att moderaterna står bakom detta förvånar kanske inte så mycket men vad säger resten av Femklövern- de övriga borgerliga partierna och Miljöpartiet?

Kenth Williamsson/Gruppledare
Socialdemokraterna

Taggar

Dela


4 reaktioner på Femklövern genomför inte utlovade satsningar i välfärden

Kent, att lägga pengar på resultatet, är motsatsen till att bränna dem. Ni ville bränna dem, vi tycker att de ska spenderas så att vi når de mål som finns.
Ska vi sedan göra klart att regeringen inte ger några pengar, de fördelar våra inbetalda skattepengar, dvs våra pengar.
Där har man riktat ett antal miljarder till olika områden, samtidigt har man dragit in bidrag till andra. Tex är ju BUN’s underskott nästan helt och beroende av icke utbetalda statsbidrag. Varför nämner du inte det? Är en halv sanning egentligen en hel lögn?

Så jobbar ett kommunstyre som har misslyckats totalt med att hålla budget i investeringar. Siffrorna måste snyggas till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *